Kommunerne har kørt med mindre end nulvækst

Nye tal fra Finansministeriet viser, at de kommunale regnskaber i SR-regeringens tid har ligget under nulvækstniveau.

Det går ikke altid, som statsministeren prædiker.

I sin seneste nytårstale slog Helle Thorning-Schmidt (S) fast, at hun ikke tror på nulvækst. Og at hun er overbevist om, at det er bedst for Danmark, »hvis vi år for år bruger noget af den velstand, vi skaber på vores fællesskab«.

Nu viser nye tal fra Finansministeriet ifølge Jyllands-Posten, at kommunerne har været særdeles mådeholdne i Helle Thorning-Schmidts regeringstid. Faktisk har de leveret regnskaber, der ligger under nulvækstniveau, som Venstre taler varmt for - dog ved at kalde det et udgiftsstop i stedet.

Men Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), mener ikke, at man kan opstille det sådan.

»Det er for let købt kun at fokusere på forbruget i kommunerne. Tallene for hele den offentlige sektor viser en vækst, blandt andet fordi vi har oprustet på sundhedsområdet. Hvis Venstre ville levere den vækst, vi samlet har leveret i det offentlige, så ville de skulle spare på kommunerne eller andre steder,« siger Jesper Petersen til Jyllands-Posten.

Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), mener sagtens, at man opstille det sådan. Og han ser tallene som et bevis for, at regeringen er hyklerisk, når den siger, at et udgiftsstop ikke kan hænge sammen med god offentlig velfærd.