Kommuner vil tiltrække turister med caféer ved vandet

KL mener, at det skal være lettere at bebygge områder mellem havn og by for at tiltrække turister. Miljøministeren er uenig og frygter, at iskiosker og caféer hurtigt ville fylde kystlandskabet op.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunerne ønsker at trække turister til Danmark ved at åbne flere caféer og restauranter nær de danske kyster. De ønsker at lempe på planloven og gøre det lettere at udnytte arealer mellem by og vand, skriver Politiken.

»Vi er godt klar over, hvilke værdier vi har ved de åbne kyster - det er jo blandt andet dem, turisterne kommer for at færdes ved, så dem vil vi som altoverskyggende hovedregel lade forblive uberørte. Men de steder, hvor der er uudnyttede områder fra bymæssig bebyggelse og ned til en strand eller en havn, der vil vi meget gerne have lov til at fylde huller ud med ombygninger eller nybygninger,« siger Jørn Pedersen (V), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), til avisen.

KL henviser blandt andet til en storstilet undersøgelse fra Videncenter for Kystturisme fra 2014. Den viser, at turisterne er rigtig glade for vores smukke kystnatur, men at begejstringen falmer, når de ikke kan finde toiletter, ramper til barnevogne og andre faciliteter ved stranden.

KLs forslag er blot et af mange indspark til diskussionen om de danske kyster, som for alvor blev vakt til live, da Venstre for et par uger siden kom med udspillet »Frihed til udvikling«. Det blå parti vil lade de enkelte kommuner om at træffe beslutninger om byggeri ved deres kyststrækninger.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) kan godt forstå ønsket om at udnytte gamle bygninger på havnene til andre formål. Men hun ønsker ikke at tilsidesætte hensynet til kyster og strande ved at sidestille kystturismens status på kystområdet med den, som landbruget nyder godt af i dag.

»Det vil være som at åbne en ladeport, hvis vi giver kystturismeerhvervet samme status inden for kystnærhedszonen, som landbruget har, når det gælder muligheden for at udvide. Iskiosker, caféer og hoteller ville hurtigt fylde kystlandskabet op,« mener hun til Politiken.