Kommuner skal lære om småjob af hinanden

Hjemmeside skal sikre, at kommuner udveksler erfaringer, så flere personer på kontanthjælp og integrationsydelse tager småjob som supplement.

Kommuner får nu lettere ved at dele erfaringer med at få ledige til at finde småjob (arkivfoto). Scanpix/Andreas Szlavik
Læs mere
Fold sammen

Småjob for folk på kontanthjælp kan være et par timers arbejde i det lokale pizzeria eller som vikar for en 4. klasse.

Efter kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen har flere ledige fået småjob. De skal arbejde for at beholde fuld kontanthjælp.

Beskæftigelsesministeriet hjælper kommunerne med hjemmesiden jobindsats.dk. Her kan kommunerne se tal og erfaringer fra de andre kommuner.

Det glæder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Hjemmesiden skal skabe meget mere åbenhed om, hvordan det går med at skabe småjob. Det kan være en trædesten ud af kontanthjælpssystemet og dermed ind på arbejdsmarkedet, siger Troels Lund Poulsen.

- Og ikke mindst inspirere kommunerne til at kigge på deres nabokommuner, hvor man er gode til at skabe småjob.

Han afviser, at regeringen har strammet reglerne for kontanthjælp for meget.

Kommunernes Landsforening (KL) glæder sig over hjemmesiden. Det siger formanden for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, Thomas Kastrup-Larsen (S).

- Vi er glade for, at det nu bliver synligt, hvor mange ydelsesmodtagere der er i såkaldte småjob, siger han i en skriftlig kommentar:

- For mange, der har været væk fra arbejdsmarkedet i længere tid, kan småjob være vejen tilbage på arbejdsmarkedet, og småjob indgår derfor i jobcentrenes strategi om en virksomhedsrettet indsats for de forskellige målgrupper.

Nogle ledige på kontanthjælp skal arbejde mindst 225 timer årligt, hvis de ikke skal trækkes i kontanthjælpen. Det har kommunerne kunnet siden oktober 2016.

Siden januar 2016 er flere ledige begyndt på småjob. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det kan ikke med sikkerhed påvises, at det skyldes stramning af kontanthjælp.

/ritzau/