Kommuner kan spare milliarder på ældreplejen

Siden sidste kommunevalg er der skruet markant op for udliciteringen af opgaver. Særligt i de røde kommuner. Men der er stadig masser at hente. Alene på ældreplejen kan der spares fem mia. kr. - uden at forringe servicen.

Sygefraværet i den kommunale ældrepleje er dobbelt så højt som i den private ældrepleje, viser en undersøgelse fra sidste år. Derudover er der stor forskel på, hvor meget sygefravær kommunerne har. Samtidig viser nye tal fra DI, at alene på ældreområdet er det muligt at spare op mod fem milliarder kr. ved at konkurrenceudsætte de offentlige serviceopgaver. (ARKIVFOTO) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tendensen er ganske tydelig. Stadig flere af Danmarks 98 kommuner har set fidusen i at skrue op for det økonomiske styringsværktøj, der hedder udlicitering. Overalt i landet har man i de seneste år udnyttet, at der er masser penge at spare på de kommunale budgetter, hvis blot man overlader endnu flere opgaver til private leverandører.

Og meget tyder på, at der efter kommunalvalget den 19. november vil ske et yderligere ryk i selv samme retning. Særligt i Vestjylland er der store muligheder for at spare yderligere. Men også i resten af Danmark er der gode muligheder for at få de kommunale skattekroner til at få større værdi. Det fremgår af en nye opgørelse i Berlingske Kommuneindeks, der gennemgår kommune for kommune.

Lige nu ligger Gribskov kommune i top efterfulgt af Læsø, Solrød, Fanø og Jammerbugt. Mens Tårnby, Tønder og Rødovre ligger i bund, viser indekset.

I Gribskov udliciterer kommunen over 40 procent af opgaverne, mens Frederikshavn kun lader private aktører byde ind på 18 procent af opgaverne. Og meget tyder altså på, at der er grund til at være på vagt, hvis din kommune ikke er så flittig med udliciteringen.

En opgørelse foretaget af DI (Dansk Industri) viser, at alene på ældreområdet er det muligt at spare op mod fem milliarder kr. ved at konkurrenceudsætte de offentlige serviceopgaver. Tallet er baseret på, at kommunerne i 2012 kun udsatte 16 procent af deres pleje- og omsorgsopgaver for konkurrence. Og det til trods for, at kommunernes egne indberetninger viser, at de i gennemsnit sparer 15 pct. af udgifterne på de opgaver, der har været i udbud.

»I runde tal betyder det, at kommunerne kunne spare mere end fem mia. kr. på området, hvis de lavede udbudsrunder på alle de opgaver, der kan sendes i udbud, uden at det forringer servicen. Derfor vil vi opfordre de nye byråd, der danner sig efter kommunalvalget, til at benytte sig af muligheden,« siger branchedirektør Mette Rose Skaksen, DI Service.

Der er penge at spare flere steder. Udbudsrådet har foretaget en analyse af effekten af at udbyde rengøring. I alle 11 undersøgte udbud har kommunerne opnået økonomiske gevinster ved at lade en privat leverandør overtage rengøringen. Der er sparet mellem 13 og 54 procent af rengøringsbudgettet, når udgifter til udbudsprocessen er trukket fra.

I forbindelse med analysen forklarede Udbudsrådets formand, Jørgen Lindegaard, at det kan give gode besparelser og føre til nye løsninger, når kommunerne vælger at udlicitere:

»Det er sund fornuft at skabe konkurrence om den kommunale rengøring. Rapporten viser, at der er betydelige gevinster at hente for kommunerne. Både i form af mere innovative løsninger og i form af store økonomiske besparelser til gavn for borgerne.«

Han forklarer endvidere, at en del kommuner er i færd med at professionalisere deres udbudsindsats, så de kan få de maksimale udbytte ud af at overlade de kommunale opgaver til private virksomheder:

»Mange kommuner arbejder i øjeblikket professionelt med at skabe mere konkurrence om deres opgaver. Det er fornuftigt, og de kan lære af erfaringerne fra de kommuner, der indgår i undersøgelsen.«

Ugebrevet A4 offentliggjorde i september en analyse, der viste, at 65 af landets 98 kommuner har skruet op for udliciteringen siden sidste kommunalvalg. Analysen viste samtidig, at otte af de ti kommuner, der har skruet mest op for de private leverandører, er styret af en rød borgmester. Kun to var styret af en borgerlig.

I forbindelse med offentliggørelsen af analysen, forklarede Ulf Hjalmar fra KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning), at sammenhængen mellem borgmesterens partifarve og andelen af udlicitering var overraskende:

»Vi har tidligere vidst, at der er en sammenhæng mellem partifarve og graden af konkurrenceudsættelse, hvor de blå udliciterer mest og de røde mindst. Men de nye tal kunne tyde på, at der er en bevægelse i retning af, at konkurrenceudsættelse ikke er udtryk for politisk ideologi, men er blevet et udtryk for, at en opgave skal løses bedst muligt, hvad enten det er af en offentlig eller privat leverandør.«

Se her Berlingskes Kommuneindeks for udlicitering i samtlige kommuner i Danmark.