Kommission vil have EU-lande til at spare 30 procent på energien

EU-landene skal i 2030 have nedbragt energiforbruget med 30 procent, mener EU-Kommissionen. Klimakommissær Connie Hedegaard glæder sig over målsætningen, mens SFs Margrete Auken er skuffet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-landene skal i 2030 spare 30 procent af det samlede energiforbrug. Sådan lyder det i et udspil, som EU-Kommissionen offentliggjorde onsdag eftermiddag på et pressemøde i Bruxelles.

»Vores mål er at sende de rette signaler til markedet og tilskynde til yderligere investeringer i energibesparende teknologier til gavn for virksomhederne, forbrugerne og miljøet,» siger energikommissær Günther Oettinger.

Målsætningen er ikke bindende på nuværende tidspunkt, da EUs stats- og regeringsledere senere på året skal tage stilling til udspillet.

Klimakommissær Connie Hedegaard (K) glæder sig over målsætningen på 30 procent, som hun mener, sender et stærkt signal.

»Det er selvfølgelig meget gode nyheder for klimaet. Det er også en god nyhed for investorerne, og det er meget gode nyheder for Europas energisikkerhed og uafhængighed,« siger hun i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»For hver ene procent vi sparer på energien i Europa, kan vi nedsætte vores import af gas med 2,6 procent. Derfor er det nye udspil good news for Europa. Omend ikke for Putin...«.

Europa-Parlamentet foreslog tidligere på året, at landene skal spare 40 procent af energien i 2030. Margrete Auken (SF), medlem af Europa-Parlamentets Miljøudvalg, mener derfor, at udspillet er uambitiøst.

»Det kunne være så godt, men det er faktisk skidt, at Barroso-Kommissionen endnu en gang bekender kulsort kulør. Ambitionen i det udspil, der nu er på bordet, er markant ringere, end hvad vi hidtil har set på energi- og klimaområdet. Det er et i enhver henseende uansvarligt tilbageskridt,« siger hun i en skriftlig kommentar.

»Det er helt håbløst at komme med en så slatten målsætning - ikke bare af hensyn til klimatruslen, men også af hensyn til energiforsyningssikkerheden. År for år bliver vi mere energiafhængige af udlandet, herunder Rusland. Hvis EU skal føre en seriøs klimapolitik og samtidig gøre os uafhængige af fossil energi udefra, skal der tages anderledes fat om problemerne,« tilføjer Margrete Auken.

Også Connie Hedegaard har tidligere gjort sig til talsmand for, at EU burde reducere CO2-udslippet med 40 procent i 2030. Hun har ikke ønsket at kommentere sagen mundtligt.