Kommission: Løkkes afbud har ført til »misforståelser«

Statsløsekommissionens formand skriver i en redegørelse, at udsættelsen af Lars Løkke Rasmussens afhøring blev godkendt af kommissionen i april.

Statsløsekommissionen anerkender Lars Løkke Rasmussens afbud til en længe planlagt afhøring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omstændighederne omkring tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) afbud i Statsløsekommissionen »har givet anledning til misforståelser«. Det skriver kommissionens formand, Peter Buhl, i en redegørelse om Løkkes afbud.

Venstre-formanden skulle have afgivet forklaring i Statsløsekommissionen tirsdag 21. maj, men fik via sin bisidder udskudt afhøringen til onsdag 29. maj.

Kommissionsformand Peter Buhl forklarer i redegørelsen, at kommissionen i april accepterede, at Lars Løkke kunne få sin afhøring udskudt på grund af en rejse til Grønland.

»Det lå ikke præcist fast, hvornår Lars Løkke Rasmussen ville vende tilbage, men det forventedes at blive i dagene 20.-22. maj 2013. En afhøring den 22. maj 2013 ville således ikke med sikkerhed kunne gennemføres. Advokaten (bisidder Nicolai Mallet, red.) fremhævede behovet for tid til en rimelig forberedelse af afhøringen,« skriver Peter Buhl blandt andet i redegørelsen.

Lars Løkke Rasmussen kom hjem fra Grønland 20. maj om aftenen og udtalte sig blandt andet i folketingssalen om tirsdagen, hvor han ellers skulle have været til afhøring i Statsløsekommissionen.

Ekstra Bladet skrev i weekenden, at Lars Løkke Rasmussen havde »pjækket« fra afhøringen 21. maj, og at han var blevet taget i en »rejseløgn«.

Løkkes tidligere departementschef i Statsministeriet, Karsten Dybvad, blev afhørt tirsdag 21. maj og fortalte blandt andet, at han i efteråret 2009 havde briefet Lars Løkke om, at der skulle være »knas« med statsløses rettigheder i Integrationsministeriet.

Det stemmer ikke umiddelbart overens med Løkkes egen forklaring fra marts 2011 om, at han først hørte om sagen, da den blev oprullet i pressen i januar 2011.

Udskydelsen af afhøringen betød, at Lars Løkke ikke skulle afgive forklaring samme dag som sin tidligere departementschef.

Løkkes bisidder, advokat Nicolai Mallet, sagde lørdag til BNB, at der intet mystisk er i udskydelsen.

»Jeg har aldrig sagt, at Løkke var ude at rejse den 21. Jeg har sagt, at han ventes tilbage den 20., 21. eller 22., og han kom tilbage om aftenen den 20., så jeg har ikke løjet. Dagen efter skulle han afhøres, og jeg har ansvaret for, at forberedelsen sker på en ordentlig måde. Det er min afgørelse, om det ville være sikret, hvis han kom hjem træt om aftenen fra en rejse på Grønland og skulle stille op næste morgen foran kommissionen,« sagde Nicolai Mallet, der understregede, at hans klient ikke har været involveret i spørgsmålet om, hvilken dag han skulle afhøres.

Statsløsekommissionen undersøger omstændighederne bag den konventionsstridige praksis med at give afslag på statsborgerskab til statsløse unge, der i en årrække foregik i Integrationsministeriet, og som endte med at koste daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) posten.

Statsløsekommissionen er nedsat af Løkke selv og skal desuden forsøge at finde ud af, hvem i den politiske top der vidste hvad om bruddet på konventionerne.