Kommission får to år til at endevende Tibet-sagen

Justitsminister Søren Pind har sat rammerne for den kommission, der skal undersøge Tibet-sagen, hvor demonstranter blev tilbageholdt under et kinesisk statsbesøg.

En kommision får to år til at undersøge, om politibetjente fik ordrer til at holde Kina-kritiske demonstranter væk under et statsbesøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En landsdommer, en advokat og en universitetsjurist skal forsøge at komme til bunds i den spegede Tibet-sag.

De tre endnu unavngivne medlemmer af en ny undersøgelseskommission får to år til at finde ud af, hvem der under det kinesiske statsbesøg i 2012 udstak ordren om at tilbageholde og afskærme demonstranter, der bar Tibet-flag.

Justitsminister Søren Pind (V) har tirsdag sendt et udkast til et kommissorium for undersøgelseskommissionen til Folketinget. Udkastet lægger op til, at kommissionen skal undersøge og redegøre for baggrunden for politiets handlinger over for demonstranterne ved de kinesiske statsbesøg i både 2012, 2013 og 2014.

Kommissionen skal blandt andet undersøge, i hvilket omfang der blev givet ulovlige instruktioner om at gribe ind over for demonstranterne - og »i hvilket omfang andre statslige myndigheder end Københavns Politi har været involveret i forløbet omkring tilblivelsen af sådanne instruktioner«, hedder det i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet.

Derudover skal kommissionen også undersøge, i hvilket omfang der er afgivet »urigtige eller vildledende oplysninger til Folketinget om politiets handlinger ved de pågældende besøg eller fortiet oplysninger af væsentlig betydning for Folketingets bedømmelse af sagen«.

Granskningen skal strække ind i sagsbehandlingen i Justitsministeriet, i Rigspolitiet og andre involverede myndigheder, der har hjulpet til i forbindelse med besvarelsen til Folketinget.

Det kan også involvere Udenrigsministeriet, efter Jyllands-Posten i begyndelsen af oktober bragte historien om, at ministeriet har sendt mails til en række myndigheder om, at »kineserne ikke må tabe ansigt«.

Senest er det kommet frem, at flere advarsler til myndighederne blev afvist eller forblev ubesvaret af myndighederne. Både Justitsministeriet, Rigsadvokaten, politidirektøren i København, Statsadvokaten i København og Den Uafhængige Politianklagemyndighed har modtaget klager om, at Tibet-aktivister fik krænket deres ret til at demonstrere, men klagerne fik aldrig svar.

Justitsministeren ønsker kommissionens beretning - så vidt muligt - afgivet to år efter, at kommissionen er endeligt nedsat. Det forventes ifølge Justitsministeriet at ske før jul.