Kommission: Dagpengeregler skal blødes op

Dagpengekommissionen arbejder med flere forskellige modeller, som skal bløde op for de strenge krav for genoptjening af dagpenge, siger medlem af kommissionen og FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Dagpengekommissionen arbejder med flere forskellige modeller, som skal bløde op for de strenge krav for genoptjening af dagpenge, siger medlem af kommissionen og FTF-formand Bente Sorgenfrey. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trappemodellen og særligt kontomodellen er gode eksempler på, at Dagpengekommissionens primære opgave er at forbedre genoptjeningen til dagpenge og sikre, at færre falder ud af systemet.

Sådan lyder det fra formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, der sidder i Dagpengekommissionen, efter det i Politiken er kommet frem, at kommissionen arbejder med to modeller for genoptjening af dagpenge.

Bente Sorgenfrey er størst tilhænger af kontomodellen, der går ud på, at selv helt korte ansættelser giver ret til dagpenge. Her får ledige en konto, hvor de kan se, hvor mange dagpenge, de har sparet op.

»Vi har flere forskellige modeller i spil, men det, som vi er mest optaget af, er at lave en fleksibel genoptjening, og det kan man gøre med kontomodellen. Hver gang man tager arbejde, også bare nogle timer eller en uge på nedsat tid, så får man genoptjeningsmulighed for dagpenge. Det er en model, som kan være med til at understøtte folk i at tage korterevarende beskæftigelse, for i dag bliver de straffet for at gøre det,« siger Bente Sorgenfrey til Berlingske Nyhedsbureau.

Kritikere af kontomodellen frygter, at modellen øger risikoen for, at nogen spekulerer i at tage korte job og være mere på dagpenge. Det er dog ikke en bekymring, som Bente Sorgenfrey deler.

»Man kan sagtens skrue modellen sammen, så det ikke bliver en model, der giver adgang til, at folk bare kan være på dagpenge. Jeg tror i øvrigt også, at folk hellere vil have et arbejde. Ellers er rådighedsreglerne så stramme, at det gælder om at få folk ud i beskæftigelse, men jeg er sikker på, at modellen kan skrues ordentligt sammen, så den bekymring undgås,« siger hun.

Den anden model, som Dagpengekommissionen arbejder med, er trappemodellen. Den forkorter genoptjeningskravet til eksempelvis et halvt år, mens dagpengeydelsen nedtrappes over tid. Den model kan lyde »mindre tiltalende for mange«, siger Bente Sorgenfrey, der understreger, at man i Dagpengekommissionen langt fra er færdig med arbejdet.

»Modellerne er tænkt som en del af en løsning, og vi er ikke nået så langt i kommissionen endnu. Derfor er der lang vej til målet, før vi kan lægge de endelige anbefalinger frem for politikerne,« siger hun.

Dagpengekommissionen afleverer tidligst sine anbefalinger til et mindre bureaukratisk og bedre dagpengesystem i oktober 2015.