Kommentatorer: Splittelsen i rød blok handler også om ministerbiler

Radikales forhandlinger med VKO splitter rød blok og skaber tvivl om Radikales rolle. Berlingske Politiko har spurgt en række politiske eksperter og bloggere.

Radikale Venstres nytårsstævne på Nyborg Strand. Statsminister Lars Løkke Rasmussen, V, Margrethe Vestager, Rad. Venstre og Helle Thorning-Schmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnny Anthon Wichmann

De Radikales deltagelse i 2020-forhandlingerne uden Socialdemokraterne og SF viser, at Radikale ikke stoler de S-SFs økonomiske politik. I sidste ende handler det om ministerposter, mener Berlingskes politiske kommentatorer og bloggere. 

Peter Kurrild-Klitgaard, professor, ph.d.:

Spørgsmålet er nok snarere: Hvor stiller det Radikale? Og hvad vil de gøre med det? For på denne måde har Radikale demonstreret, at S-SF ikke skal tage partiet for givet, og at man formodentlig er tvunget til at tage dem med i en evt. ny rød regering, for at undgå at de laver alternative flertal med en borgerlig opposition. Gør S-SF ikke det, vil man leve i en konstant serie af trusler og mulige kriser. Spørgsmålet er så dermed, om Radikale hellere vil være gidsler i en rød regering end indflydelsesrigt midterparti? Mon ikke at de foretrækker ministerbilerne, og at dét i sidste ende er, hvad alt dette egentlig handler om?

Morten Bay, forfatter, blogger og konsulent:

I det spørgsmål ligger det vigtigere, skjulte spørgsmål: Hvad skal S-SF stille op med Radikale? Der er alt for mange ting i 2020-planen, som S-SF ikke kan acceptere, og stensikkert vil rulle tilbage efter et valg - ellers havde de ikke forladt forhandlingsbordet.

Men her er den hemmelighed, som Villy og Helle garanteret ikke har fortalt deres bagland: De ved udmærket godt, at den efterløn skal afvikles. Det er en økonomisk nødvendighed. Men fagbevægelsen og S-SF-baglandets reaktion på Radikales "forræderi" viser netop, hvorfor Villy og Helle ikke kan lægge navn til at fjerne den. Den rolle kan Radikale derimod spille, og oven i købet score vælgerpoint på det. Så en vedtaget 2020-plan, hvor det meste rulles tilbage efter et valg, er S-SFs mulighed for at få afviklet efterlønnen uden at tage balladen for det. Jeg tror derfor, der er radikale ministre på posterne, når Folketinget åbner første tirsdag i oktober.

Niels Krause-Kjær, journalist, blogger og forfatter:

De Radikale flirter med VK, fordi partiet ikke har tillid til S-SF's økonomiske plan. S-SF kan ikke fedtspille den hjem og er nødt til at komme med et svar på 2020-planen, som der er flere vitaminer i, hvis de skal gøre sig håb om i første omgang at vriste R fri af VK og i næste omgang at kunne føre økonomisk politik med R, hvilket de er nødt til, hvis de får magten. S-SF bør derfor bruge tænkepausen i forhandlingerne til at gøre R mere trygge ved deres økonomiske politik.

Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet:

På kort sigt giver det S-SF store problemer, fordi det giver et indtryk af Radikale som "mandater, der arbejder" i modsætning til Socialdemokraternes og SF's mandater i Folketinget. Det splitter og svækker "Den Røde Blok". På længere sigt kan det imidlertid komme til at betyde, at S og SF vil komme til at stå i en stærkere position i forhold til De Radikale. Hvis De Radikale indgår forlig med regeringen om "2020-planen" vil de sandsynligvis ikke kunne indgå i en S-ledet regering. Den vil så komme til kun at bestå af S og SF, og denne regering vil ikke føle nogen speciel forpligtelse over for De Radikale, men vil derimod nok indgå en række aftaler og forlig med V, K og DF, f.eks. om udlændingepolitikken. Dette kan let betyde, at De Radikale - modsat hvad de måske regner med i dag - igen vil havne uden for indflydelse i en længere periode.

Anne Sophia Hermansen, blogger og pressechef:

Er det interessante egentlig S-SF her? De har jo vist, at de ikke har nogen økonomisk plan for Danmark. Eller nogen plan i det hele taget. Det interessante er de Radikales genkomst i dansk politik, og de resultater, der kan komme ud af 2020-forhandlingerne. Omsider har vi reel udsigt til at få efterlønnen fjernet og til at få reformeret det velfærdssamfund, som er blevet en national Luksusfælde. Tak for det.