Kommentatorer: Måling betyder valgudskrivelse inden for næste uger

To politiske kommentatorer mener, den nye Gallup-måling vil resultere i udskrivelse af folketingsvalg inden for de kommende uger. Alternativet er dog stadig en usikker joker.

Foto: Erik Refner

Med en fremgang til et niveau nær det seneste valg har Socialdemokraterne med en ny meningsmåling fra Gallup fået et afgørende argument for at lade statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om kort tid sige de afgørende ord, der sender Danmark ud i et folketingsvalg.

Det mener Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen.

»Jeg tror, det er en meget afgørende måling. Jeg ved, at folk i toppen af Socialdemokraterne har ventet på den her måling, da Gallup er et institut, man lytter på, og som har en høj troværdighed,« siger Jesper Termansen, som suppleres af Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Valgtrommerne vil buldre endnu mere højlydt med den her måling, som overordnet vil give Helle Thorning-Schmidt endnu et argument til at stile efter et snarligt folketingsvalg,« siger han.

Regeringen og dens støttepartier får i den nye måling, som Gallup har foretaget for Berlingske, 48,2 procent af stemmerne, hvilket er en signifikant fremgang siden sidste Gallup-måling fra begyndelsen af marts, hvor de lå på 45 procent. Den borgerlige blok mønstrer samlet en vælgertilslutning på 51,8 procent.

Indekset kommer i kølvandet på opgørelser fra andre meningsmålingsinstitutter, der også peger på en styrket rød blok.

Begge politiske kommentatorer tror på, udskrivelsen af valget vil være en realitet inden for de kommende uger.

»Der er nu meget kort mellem blokkene, og Helle Thorning-Schmidt har momentum, som man siger på Christiansborg, og det betyder meget, når man går ind i en valgkamp. Så derfor tror jeg mere og mere på et snarligt folketingsvalg,« siger Thomas Larsen, mens Jesper Termansen er en anelse mere konkret.

»Det rykker i retning af, at det bliver udskrevet inden for de nærmeste uger,« siger han og sætter den sidste uge af april som ugen, hvor Helle Thorning-Schmidt udskriver valget.

Men valget er stadig langt fra afgjort, da blå blok trods alt stadig fører, og det faktum, at den nye folketingsbejler Alternativet tæller med i rød blok. Med 1,6 procent af stemmerne har Alternativet stadig har et stykke til spærregrænsen på to procent.

»Der er et stort risikomoment med Alternativet, hvor man risikerer, at deres stemmer spildes, hvis de ikke kommer ind,« siger Jesper Termansen.