Kommentatorer: Løkke overlever skæbnemøde i Venstre

Tilliden til Lars Løkke Rasmussen er tyndslidt, men han overlever efter alt at dømme mødet i Venstres forretningsudvalg tirsdag aften, vurderer to politiske kommentatorer. Alternativet - en ny partiformand - er ganske enkelt værre end Løkkes bilagsrod, lyder rationalet.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen (V) er fortsat Venstres formand efter skæbnemødet i Venstres forretningsudvalgsmøde tirsdag aften. Det spår de politiske kommentatorer Søs Marie Serup og Thomas Larsen.

Men selv om Venstres 24 medlemmer store forretningsudvalg bakker op om den udskældte partiformand, er det tvivlsomt, at danskerne også tilgiver partiformanden for hans forbrug af partibetalt tøj og rejser til den nærmeste familie.

»Jeg forventer, at man kommer ud med opbakning til Lars Løkke. Det virker til, at man har lavet et meget stort benarbejde for at få styr på forretningsudvalget. Med andre ord har partiledelsen sikret sig, at de i forretningsudvalget mener det, de skal mene,« siger Søs Marie Serup, politisk kommentator på BT.

Men én ting er partiledelsens dom, noget andet er vælgernes syn på Venstre-formanden.

»Man stopper nok pressesagen inden for de næste par dage, men skaden er jo sket i vælgerhavet. Der har folk draget konklusionerne på baggrund af den sag. Vi kan se på målingerne, at Lars Løkke har tabt meget terræn i forhold til Helle Thorning-Schmidt (S), når det gælder danskernes foretrukne statsministerkandidat,« siger Søs Marie Serup.

En meningsmåling, som Megafon har foretaget for TV2 og Politiken viste mandag, at kun 28 procent af vælgerne peger på Lars Løkke som deres foretrukne statsminister, mens 46 procent foretrækker Helle Thorning-Schmidt.

Også Berlingskes politiske kommentator vurderer, at Løkke nok skal klare skærene efter tirsdagens møde.

»Jeg tror, at han har en chance for at kunne samle forretningsudvalget bag sig. Det er fuldstændig åbenbart, at der vil være mange medlemmer af forretningsudvalget, som er dybt utilfredse med hans adfærd, og som er vrede og skuffet over sager, der bliver ved at dukke op. Men det, der vejer mest på vægtskålen, vil være, at det er meget tungt at skifte formand. Derfor vil de gå langt for at fastholde ham i stolen. Men det står og falder med, om de tror på Lars Løkkes forklaringer,« siger Thomas Larsen.

Lars Løkke Rasmussen forsikrede mandag, at han har opgivet det, der skal opgives til Skat. Og selv om forretningsudvalget formentlig vil stille sig tilfreds med Løkkes forsikring, vil det ifølge Thomas Larsen næppe være tilstrækkeligt til at stille danskerne tilfredse.

»Det bliver op ad bakke. Hvis danskerne ikke ser dokumentationen, så vil de næppe tro på hans forklaring,« vurderer Thomas Larsen.

Venstre har oplyst, at man i 2012 ændrede retningslinjerne for partiformandens goder, og det er set med Thomas Larsens øjne et forsøg på at distancere sig fra sagen og placere ansvaret hos partiorganisationens tidligere ledelse.

»Noget tyder på, at man går efter at lægge alt ansvar over på den tidligere administrative ledelse i Venstre. Det ligner en lidt mærkelig operation, fordi Løkke nødvendigvis selv må have et ansvar for at tage imod tøj og flyrejser til sin nærmeste familie,« lyder vurderingen fra Thomas Larsen.

TV: Løkke: Jeg har betalt den skat, jeg skulle: