Kommentator: Vi kommer ikke til at se en SV-regering

Det kan ifølge Erik Holstein ikke afvises, at Venstre kan tiltrække nogle nye vælgere i sidste øjeblik.

Mediernes Årsdag 2019 – 201906
Tirsdag eftermiddag har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview med TV 2 News sagt, at han først og fremmest vil arbejde for at danne regering over midten, hvis han får chancen efter folketingsvalget, der afholdes onsdag. (Arkiv) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er overhovedet ikke sandsynligt, at Socialdemokratiet vil indgå i et regeringssamarbejde med Venstre efter folketingsvalget.

Det mener Erik Holstein, politisk kommentator hos Altinget.

»Jeg tror overhovedet ikke, at det kan lade sig gøre. Jeg tror langt hellere, at socialdemokraterne vil tage et nyvalg end at gå ind i den konstellation,« siger han.

Står det til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er det et scenarie, han gerne ser ske. Det forklarede han tirsdag eftermiddag til TV2 News.

Her sagde statsministeren, at han vil arbejde for at danne en regering over midten, og at det nu bliver hans førsteprioritet.

Men ifølge Erik Holstein er Socialdemokratiet ikke interesserede i at indgå i et samarbejde, hvor de kan være nødt til at føre en borgerlig økonomisk politik.

»De (Socialdemokratiet, red.) er udmærket klar over, at det vil være ekstremt farligt for dem at indgå i sådan en konstruktion, hvor de igen kan komme til at skuffe utroligt mange af deres kernevælgere,« siger han.

Venstre, Konservative og Liberal Alliance gik egentlig til valg på at fortsætte samarbejdet i VLAK-regeringen.

Gennem valgkampen har en blå regering dog haft lange udsigter, da meningsmålinger entydigt har peget på en markant valgsejr til rød blok.

En uge inde i valgkampen luftede Løkke tanker om en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet. Det skete i forbindelse med udgivelsen af bogen "Befrielsens øjeblik", der baserer sig på samtaler med statsministeren.

Han understregede dengang, at førsteprioriteten stadig var at fortsætte samarbejdet med de øvrige partier i VLAK-regeringen. Men det er han altså nu gået væk fra.

Og det kan godt set fra Løkkes synsvinkel være et godt træk, mener Erik Holstein.

»Det er den absolut eneste chance, han har for at Venstre kan holde fast i regeringsmagten, og at han selv kan blive en del af en ny regering,« siger kommentatoren.

Erik Holstein understreger, at det er et sats.

»Jeg kan godt se nogle perspektiver i det. For han kan jo håbe, at det kan give ham nogle midtervælgere - nogle, der ligger lige på nippet mellem socialdemokraterne og Venstre.«

»Omvendt gør han sig også meget sårbar til den anden fløj. Det er jo et meget godt boost både til LA og DF (Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, red.) op til valget, at Løkke kommer med sådan en melding. Så det er et sats fra hans side,« tilføjer Erik Holstein.

/ritzau/