Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er et udtryk for en splittelse i Venstre, når en stor del af partiets bagland presser på for, at Danmark deltager i en europæisk fordeling af flygtninge.
Det vurderer chefredaktør for Fyns Amts Avis og politisk kommentator Troels Mylenberg, efter en rundspørge i Venstres bagland fortaget af Politiken viser, at 70 procent af de adspurgte ikke er enige i, at Danmark skal stå uden for en kvotefordeling af flygtninge i EU.
»Mange mener, at vi lige nu er en særlig situation, hvor man bliver nødt til at vise lidt mere hjerterum og deltagelse i fælles løsninger, end Lars Løkke og Inger Støjberg har vist de seneste par dage,« siger Troels Mylenberg.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist, at Danmark skal tage én eneste af de 160.000 flygtninge, som akut skal fordeles mellem landene i EU. Det højaktuelle spørgsmål har banet vej for, at flere Venstre-folk tør åbne munden og gå imod den stramme udlændingepolitik, som Inger Støjberg er i front for.
»Uden for citat har det ikke været svært at få nogle til at sige, at de synes, at Inger Støjberg er blevet en filial af Dansk Folkeparti. Nu er der blevet lukket op for posen. Europaparlamentsmedlem Jens Rohde (V) har allerede været ude i et skarpt opgør, men han er stået meget alene. Nu ser vi, at der er banet vej for, at flere godt tør åbne munden,« siger Troels Mylenberg.
Den politiske kommentator regner dog ikke med, at baglandets opfordring til Venstre-toppen om at skifte kurs kommer til betyde noget her og nu:
»Selvfølgelig vil Lars Løkke og Inger Støjberg gerne have, at deres bagland er 100 procent med. Men de har lagt en linje, og den har de også politisk opbakning på Christiansborg, hvor Socialdemokraterne er nærmest lige så stramme i retorikken, mens Dansk Folkeparti selvfølgelig også er med,« siger han.
»Hvis Støjberg kan få beroliget egne rækker, er der ikke noget her og nu-problem. Alligevel bliver Løkke og Støjberg nødt til at vurdere, hvornår nok er nok. Altså hvor meget kan man blive ved med at stramme skruen,« siger Troels Mylenberg.