Kommentator: Trekløverregering må føre mere rød politik

S vil være en anstandsdame, der vil gøre det svært for DF at levere mandater til en mere blå linje, lyder det.

Liberal alliances leder, Anders Samuelsen, forhandler regeringsgrundlag på Marienborg med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Scanpix/Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. En ny trekløverregering må afstemme sin politik med Dansk Folkeparti. Det kan blive svært, fordi Socialdemokratiet vil holde DF på dydens smalle sti i den økonomiske politik.

Sådan lyder analysen fra Børsens politiske kommentator, Helle Ib:

- De seneste mange år har vi set en grød på midten i dansk politik. Den materialiserer sig ved, at når der er en borgerlig regering, så er den nødt til at være lidt rødere for at fastholde magten og støtten fra DF, siger hun.

Liberal Alliance sigter mod "det mest borgerlige-liberale regeringsgrundlag nogensinde". Men regeringen kan presses ud i en rødere økonomisk politik, fordi DF hverken støtter skattelettelser eller højere pensionsalder.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener ikke, at der er råderum til skattelettelser - men hvis det opstår, skal skatten lettes for dem, der tjener mindst.

- Når en S-ledet regering laver reformer for at få penge i kassen, er den nødt til at samarbejde mere med de borgerlige, siger Helle Ib.

- Så bliver regeringen lidt mere blå. Derfor er der ikke voldsom forskel på, om det er den ene eller anden regeringsfarve.

Spørgsmål: Kan DF bevæge sig mindre med Nye Borgerlige på banen og DF's sag med EU-midler?

- Ja. Det kan man roligt sige. Under VKO kunne Venstre og DF fokusere på udlændingepolitik. Socialdemokratiet er under Mette Frederiksen rykket et skridt til venstre i den økonomiske politik, siger Helle Ib.

- Socialdemokratiet vil være en slags anstandsdame, så DF holder sig på dydens smalle sti.

Det vil forhindre Dansk Folkeparti i at støtte blå forslag i den økonomiske politik og skattepolitikken, lyder vurderingen.

- Så kan DF regne 100 procent med, at de får Socialdemokratiet på nakken. Det bliver svært for DF at levere mandater til en mere blå politik, siger Helle Ib.

/ritzau/