Kommentator: Thorning overvejer dansk kommissærpost nøje

Helle Thorning-Schmidt vil bruge tiden frem mod den nye deadline for EU-kabalen til at overveje, hvordan Danmark får den bedst mulige kommissærpost, vurderer politisk redaktør Jesper Termansen. Han peger på undervisningsminister Christine Antorini som bedste bud.

Foto: OLIVIER HOSLET

Efter Jean-Claude Juncker fredag blev udnævnt til formand for Europa-Kommissionen, skal vi højst sandsynligt vente til 16. juli, hvor stats- og regeringscheferne mødes i Bruxelles, før vi ved, om Helle Thorning-Schmidt (S) forlader Statsministeriet til fordel for en toppost i EU.

Ventetiden vil statsministeren formentlig bruge til at overveje den danske kommissærpost, vurderer politisk redaktør på Radio24syv Jesper Termansen:

»Thorning får noget mere tid til at overveje, hvordan Danmark får den bedst mulige kommissærpost. Og så bliver der også mere tid til underhåndssamtaler med forskellige europæiske statsledere om, hvad det er for nogle sager, der skal kæmpes for i den nye kommission,« siger han.

Ifølge Jesper Termansen er der i øjeblikket masser af overvejelser omkring, hvem der skal plukkes til kommissærposten. Dog samles interesserne ifølge den politiske redaktør særligt om én person: Undervisningsminister Christine Antorini (S).

»Primært fordi hun er kvinde, hvilket har betydning for kommissærsammensætningen, og så fordi hun på mange måder vil være god i den rolle,« siger han.

I så fald skal Helle Thorning-Schmidt foretage en mindre rokade i regeringen.

»Og det er sådan noget, hun kan bruge tiden til at overveje,« siger Jesper Termansen.

Statsministeren har flere gange afvist, at hun er ved at forlade dansk politik til fordel for Bruxelles, men rygterne er taget til i løbet af forsommeren, både i Danmark og i det store udland. Senest fredag roste den britiske premierminister, David Cameron, Helle Thorning-Schmidt for at have et godt blik for EUs udfordringer.

Jesper Termansen mener, det er værd at bemærke, hvor bestemt Thorning er omkring at afvise, at hun er i spil:

»Hun er meget insisterende. Og den signalgivning handler ikke mindst om den hjemlige scene, altså et kommende folketingsvalg. Hun vil ikke svækkes, hverken internt i Socialdemokraterne eller i vælgernes bevidsthed. Hun vil ikke være kvinden, der allerede er fløjet fra Christiansborg på vej til Bruxelles og så måske ende med at blive vraget. Det er meget vigtigt for hende at sende det signal, at hun er ved roret endnu, og at hun også har tænkt sig at føre Socialdemokraterne igennem en valgkamp,« siger han.

Samtidig bemærker Jesper Termansen, at så vidt Helle Thorning-Schmidt rykker til Bruxelles, så vil offentligheden først få det at vide synkront med udnævnelsen. Ikke før.

»Der er ikke noget, der er farligere end at komme til at sige, at man er kandidat, hvis det så ikke bliver til noget,« siger han.

Helle Thorning-Schmidt er ét af de navne, der igen og igen er blevet spekuleret i som kommende formand for Det Europæiske Råd, når den nuværende formand, Herman Van Rompuy, træder tilbage senere på året.

TV: Thorning: Rygterne må jeg leve med: