Kommentator: Regeringen skal tage Konservatives trussel alvorligt

Konservative vil have indrømmelser i finanslovforhandlingerne på især grundskylden. Derfor skal regeringen tage truslen om en blokering af dagpengeaftalen alvorligt, siger politisk kommentator.

Foto: Morten Melhede. Hans Engell advarer regeringen.
Læs mere
Fold sammen

Det er velkendt, at de Konservative vil have indrømmelser på grundskylden i finanslovforhandlingerne. Og netop derfor skal finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) tage det alvorligt, når partiet truer med at blokere for den nyligt indgåede dagpengeaftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. De Konservative vil af med de såkaldte G-dage, og derfor er de konservatives udmelding ikke bare tomme trusler, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

»Regeringen er nødt til at tage denne her trussel alvorligt, for det er selvfølgelig fordi de Konservatives svar på, at de ikke blev inddraget i forhandlingerne om dagpengeordningen og dermed ikke føler, de skylder noget,« siger han.

G-dagene betyder, at arbejdsgivere er med til at betale til de første dage i ledighed ved korte ansættelser under tre måneder. I en beskæftigelsesaftale fra juni 2014 blev det dog besluttet at afskaffe G-dagene gradvist fra 2015, og da de Konservative var med til at indgå denne aftale, har partiet vetoret i forhold til at genindføre dem.

Konservatives beskæftigelsesordfører, Rasmus Jarlov (K), mener derfor, at partierne bag den nye dagpengeaftale har forhastet sig.

»Jeg ved ikke, hvorfor regeringen ikke har henvendt sig for at forhandle dette punkt med os. Vi er ikke blevet spurgt, og vi vil ikke godkende det. Så de tre partier må finde på noget andet,« siger han.

Men i virkeligheden handler det ikke om G-dagene, vurderer Hans Engell.

»Det, Søren Pape Poulsen (K) gør, er, at han samler en række sager, hvor han har en klemme på regeringen og de andre partier, og så vil han bruge det til at hente den størst mulige indrømmelse på især grundskylden, når der skal forhandles finanslov,« siger den politiske kommentator.

Han peger på, at det afgørende bliver, hvor meget is K-formand Søren Pape Poulsen har i maven, og om han kan stå distancen frem til forhandlingerne.

»Det er helt tydeligt, at Pape er ved at etablere de Konservative som et borgerligt protestparti. Og sagen er, at hvis man kommer med så alvorlige trusler, og man så alligevel falder til patten, så vil han jo blive til grin. Derfor er han nødt til at holde fast,« siger Hans Engell.

Fra Socialdemokraterne lyder det i mellemtiden, at finansminister Claus Hjort Frederiksen må få styr på uenighederne med de Konservative.

»Det her må finansministeren tage sig af. Vi har indgået en rigtig god aftale med regeringen om en dagpengereform, og så forventer jeg selvfølgelig, at den aftale holder. Det er finansministerens opgave at fjerne de knaster, der måtte være,« siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S).

Hos regeringspartiet frygter man dog ikke, at den nyligt indgåede aftale om en dagpengereform falder til jorden, før den overhovedet er ført ud i livet.

»Regeringen har en dagpengereform klar med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, og i den aftale indgår der et forslag fra Dagpengekommissionen om at harmonisere G-dagene. Det håber vi meget, de Konservative kan se fornuften i,« siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (V).