Kommentator: Reformdagsorden er »sindssyg farlig« for begge fløje

De store partier danser nervøst rundt om DAs vidtgående reformudspil for ikke at skræmme midtervælgere væk inden folketingsvalget, vurderer politisk kommentator.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) sætter den politiske dagsordnen med et vidtgående reformudspil, og det skaber nervøse trækninger i de største partier, der kæmper en hård kamp for ikke at støde vælgere fra sig med konkrete politiske forslag.

Udspillets 28 bud på reformer på velfærdsområdet sætter især Venstre i en kattepine, mens de åbner en farlig diskussion for Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, vurderer Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen.

»Det er bemærkelsesværdigt, at DA på den måde får sat en debat i gang, hvor Venstre og Dansk Folkeparti, men også Socialdemokraterne, må danse rundt om sig selv, for ikke at sætte en fod forkert. Ingen af dem vil fornærme de midtervælgere, som søger tryghed og ikke ønsker reformer og forandringer,« siger han.

De tre største partier bejler til de samme midtervælgere, som ifølge Jesper Termansen er meget opmærksomme på debatten. Reformerne er derfor et »sindssygt farligt« emne at tage op, mener redaktøren.

Venstre har taget godt imod de overordnede linjer i forslaget fra DA, der blandt andet vil barbere sygedagpenge og førtidspension med mere end 4.000 kroner om måneden.

»Vi er enige med DA i, at gevinsten ved at komme i arbejde skal være større, og at der er behov for, at man får flyttet nogle af dem, der i dag er på overførselsindkomst, tilbage på arbejdsmarkedet,« siger næstformand Kristian Jensen (V).

Han afholder sig dog fra at gå i detaljer, da han »har svært ved at forholde sig til DAs forslag ét for ét«.

Jesper Termansen er ikke overrasket over, at Venstre går uden om de konkrete punkter.

»Venstre er i en kattepine, for partiet har selv har sagt, der er behov for reformer af den karakter, men uden at gå hele vejen,« siger han.

»Venstre har det store problem, at partiet skal holde sammen på hele den borgerlige lejr, herunder Dansk Folkeparti - og der er mildest talt modstridende meldinger, hvad angår reformer. Dertil kommer, at Venstre ikke kan vinde et valg ved at blive bundet op på en ubehagelig nedskæringsdebat, der splitter den borgerlige lejr og partiets egne vælgere,« siger Jesper Termansen.

Hvad angår Socialdemokraterne giver reformudspillet umiddelbart partiet skyts til at ramme Venstre, men diskussionen er også farlig for partiet selv, for den radikale regeringspartner er ikke helt afvisende over for DA-udspillet.

»Helle Thorning-Schmidt (S) har medvind, og så får hun oven i købet denne gave foræret, som hun kan bruge til at dunke Venstre i hovedet med. Hun undlader dog at nævne, at de Radikale også råber på reformer,« siger Jesper Termansen.

I et interview med TV 2 News spørger Helle Thorning-Schmidt netop ind til Venstres politik ud fra DAs ønske om at sænke førtidspensionen med 4.000 kroner om måneden.

»Jeg mangler et klart svar fra Venstre på, hvad de mener om det her,« siger hun ifølge TV-stationen.

Til det siger Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), til Berlingske Nyhedsbureau:

»Vi vil gerne sikre, at førtidspensionister får en større økonomisk tilskyndelse til at kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet helt eller delvist, men vi har ikke tænkt os at ændre ydelsen.«