Kommentator: Papes krav kan spænde ben for K i regering

De Konservative stiller tre ultimative krav for at gå i regering, men det mest sandsynlige er, at partiet ender uden ministerkontorer efter et valg, vurderer politisk redaktør.

De Konservative stiller tre ultimative krav for at gå i regering, men det mest sandsynlige er, at partiet ender uden ministerkontorer efter et valg, vurderer politisk redaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tegner der sig et borgerligt flertal efter det kommende valg, kan det meget vel ende med, at de Konservative ikke får en plads i regeringen.

Det vurderer politisk redaktør ved Radio24syv Jesper Termansen, efter at partiformand Søren Pape Poulsen (K) i en kronik i mandagens Berlingske præsenterer tre ultimative krav til, at partiet skal gå med i en regering med Venstre.

Pape vil have skattelettelser og nulvækst, ligesom han vil have styrket borgernes retsstilling over for myndighederne. Men det er »højst tvivlsomt«, at de Konservative overhovedet ender at få ministertaburetter efter valget, mener Jesper Termansen.

»De Konservative har indset, at de har friere muligheder for at stå som dem, der kritiserer Venstre, hvis de står udenfor, end hvis de står indenfor. Så man skal ikke opfatte de her krav som noget, der bringer de Konservative tættere på et regeringssamarbejde - tværtimod,« siger han.

Spørgsmål: Er de Konservative overhovedet i en position, hvor de kan komme med sådanne krav?

»Nej, det er det, der er det grundlæggende problem. De Konservative har ikke en størrelse i øjeblikket, som gør, at de kan stille ret mange krav. De ved godt, at et regeringssamarbejde kan blive overordentligt vanskeligt,« siger den politiske redaktør.

Venstre har på alle tre områder fremlagt lignende politiske ønsker, men Venstre og de Konservative har ikke flertal alene. Derfor kan Lars Løkke Rasmussen (V) meget vel blive afhængig af Dansk Folkeparti, der står særdeles stærkt i målingerne, og som blankt afviser nulvækst i den offentlige sektor.

Derfor vidner Papes krav da også om, at Løkke får »en yderst vanskelig opgave«, hvis det er ham, der skal fordele ministerkontorer efter et valg, pointerer Jesper Termansen.

»Det kan meget vel være, at han til syvende og sidst vælger at lave en ren Venstre-regering. Med det brogede og spegede styrkeforhold, der kommer til at være på den blå banehalvdel, er det meget forudsigeligt, at de Konservative vil blive klemt igen, hvis de går ind i et regeringssamarbejde,« siger han.

Jesper Termansen hæfter sig også ved, at Søren Pape Poulsen i sin kronik kalder VK-regeringens første regeringsperiode for »en skuffelse«.

»Hele den her kronik fra Søren Pape refererer jo til fortidens synder. De Konservative har gang på gang erkendt, at de ikke synes, at den politik, VK-regeringen førte op gennem 00erne, var borgerlig nok, og hvis de havde været stærkere, havde de ønsket tingene anderledes. Derfor prøver de nu at møve sig ind på banen, inden selve valgkampen går i gang, og de store partier tager al opmærksomheden,« siger den politiske redaktør.