Kommentator: Ordførersjusk skader Venstre

Kristian Pihl Lorentzens manglende indberetning af økonomisk støtte fra erhvervslivet er en belastning for Venstre, mener Radio24syvs politiske redaktør.

Kristian Pihl Lorentzen (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om skylden for, at 200.000 sponsorkroner ikke er blevet indberettet, ligger hos en enkelt person, trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V), kommer sagen hele Venstre til skade.

Det vurderer Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, efter Berlingske har afsløret Venstre-politikeren i at skjule private donationer til valgkampen i 2011.

»I bedste fald er det sjusk, at han ikke har styr på, hvor pengene kommer fra. I værste fald er det direkte forkert. Og det er et problem for partiet Venstre, der har haft så mange sager om partistøtte,« siger han.

Ved seneste folketingsvalg modtog Kristian Pihl Lorentzen 200.000 kroner fra en erhvervsklub, som han selv har været med til at stable på benene, skriver Berlingske fredag. Og trafikordføreren har ikke indberettet sponsoratet, som partistøtteloven foreskriver.

Kristian Pihl Lorentzen forsvarer sig med, at det ikke er sket med »ond vilje«, og at han ikke har forsøgt at skjule noget. Ikke desto mindre er det skadeligt, ikke blot for Venstre, understreger Jesper Termansen.

»Det kaster et odiøst skær over politik, når det kommer frem på den her måde. Det skader ikke bare Venstre. Det skader også de andre partier, der forsøger at kanalisere penge til partierne uden at skulle opgive donorerne,« siger redaktøren og peger på især de Konservative og Socialdemokraterne.

Radio24syvs politiske redaktør ser den nye sag om uindberettet partistøtte som et tegn på, at der er mere og mere brug for regulering på området. For det er ifølge Jesper Termansen en myte, at politik udelukkende er drevet af ideologier.

»Det er hamrende naivt. Men man bryder sig ikke om forestillingen om, at det er topstyret i politik. Og man bryder sig ikke om, at folk, der har penge og magt, kan købe sig til større demokratisk magt end folk, der ikke har,« siger Jesper Termansen.

Derfor kan man lige så godt erkende, at der er store penge i politik og indrette systemet derefter, ligesom man har gjort på den anden side af Atlanten.

»Det har været sådan i USA i mange år. Der har man en meget kraftigere regulering, men til gengæld må man mange flere ting. Og det er et spørgsmål om tid, før det også bryder igennem i Danmark, hvor man vil få en skrappere regulering, men der vil så også være flere interessenter, som støtter politiske partier og enkelte politikere,« siger Jesper Termansen.

Et brud på partistøtteloven kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel.