Kommentator om flygtningekrise: Løkke svømmer i hajfyldt farvand

Flygtningekrisen er den afgørende statsminister-eksamen for Lars Løkke Rasmussen. Han balancerer mellem DF, valgløfter og den komplekse virkelighed, siger politisk kommentator.

Foto: Keld Navntoft

Over 1.000 flygtninge er de seneste døgn rejst ind i Danmark. Den europæiske flygtningekrise er blevet dansk virkelighed, og dermed står landets politikere over for en stor udfordring.

For statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er situationen særdeles penibel, vurderer Berlingske politiske kommentator, Thomas Larsen. Løkke er klemt af valgløfter om færre asylsøgere, krav om stramninger fra støttepartiet Dansk Folkeparti og ønsker om større solidaritet mellem EU-landene på flygtningeområdet.

»Alt i alt befinder Lars Løkke Rasmussen sig i et meget, meget farligt politisk farvand lige nu, hvor der er hajer, der svømmer tæt omkring ham hele tiden,« siger Thomas Larsen, der ser store udfordringer for statsministeren i samarbejdet med Dansk Folkeparti.

»Løkke kan ikke fungere som statsminister i længden, hvis der bliver slået store kiler ind mellem ham og Kristian Thulesen Dahl (DF) i så afgørende et spørgsmål som flygtningepolitikken,« siger Thomas Larsen, der mener, at den kommende folkeafstemning om det danske retsforbehold i EU kan blive påvirket af den aktuelle situation.

»Det kan blive svært for Løkke og ja-siden at samle vælgerne om deres løsning, når Dansk Folkeparti vil kunne køre kampagner om et EU, der ikke hænger sammen, og som ikke kan sikre tilstrækkelige løsninger på den store flygtningekrise,« siger den politiske kommentator.

Lars Løkke Rasmussen står også i et dilemma i forhold til de løfter, han gav under valget, påpeger han.

»Da Helle Thorning-Schmidt (S) under valgkampen fremhævede, at Europa stod over for en af de største flygtningekriser, blev det tilbagevist af Venstre-toppen, og Venstre mente, at bare Danmark strammede op, kunne vi godt klare det. Der må man sige, at Lars Løkke Rasmussen er ved at støde ind i en virkelighed, der betyder, at han ikke kan levere alt det, han talte om i valgkampen,« siger Thomas Larsen.

Han pointerer, at flygtningespørgsmålet både skaber splittelse internt i blå blok og internt i rød.

Hvad angår Lars Løkke Rasmussens kurs fremadrettet, hæfter Thomas Larsen sig ved, at både statsministeren og de øvrige europæiske ledere »krabber sig frem dag for dag«. De kan ikke blive enige om en løsning og fremstår handlingslammede.

Kommentatoren mener dog, Løkke gør det eneste rigtige ved at forsøge at oplyse befolkningen så godt som muligt om situationen.

»Der er slet ingen tvivl om, at den her flygtningekrise kommer til at blive den helt afgørende eksamen for Lars Løkke Rasmussen, og den kommer til at definere hans tid som statsminister. Allerførst kommer det til at handle om hans troværdighed i vælgernes øjne. Vil de se det her som begyndelsen på et løftebrud, eller vil de se det som en statsminister, der tager bestik af situationen,« siger Thomas Larsen.

LÆS MERE