Kommentator: Olsen Dyhr skal føre SF væk fra Enhedslistens skygge

SF kommer kun på benene, hvis Pia Olsen Dyhr sætter alt ind på en pragmatisk linje og skaber kant til Enhedslisten, vurderer politisk kommentator Peter Goll.

Pia Olsen Dyhr (SF) er ny formand for SF, og hendes første opgave bliver at skabe en skabe en stærk profil, der kan genrejse det tidligere regeringsparti.

Men hvis det skal lykkes, er det afgørende at føre SF væk fra Enhedslistens skygge på venstrefløjen, pointerer politisk kommentator Peter Goll, der er seniorpartner i kommunikationsfirmaet Geelmuyden Kiese.

»Det er oplagt, at SF profilerer sig på miljøområdet og vil gøre noget for de svageste i samfundet. Det har altid været blandt venstrefløjens mærkesager,« siger han.

Men netop de områder ligger højt på Enhedslistens dagsorden. Hvad skal SF gøre ved det?

»SF skal vise, at de kan gøre det på en anden måde end Enhedslisten - en måde, som giver mere indflydelse. Ifølge SF er Enhedslistens måde at føre politik på rene markeringer og forsøg på at løfte den røde fane højt uden praktisk indflydelse, som vi så det under Enhedslistens finanslovforhandlinger med regeringen, der faldt på gulvet. Det er i sådanne sager, SF skal vise, at de kan noget, som Enhedslisten ikke kan,« siger Peter Goll og tilføjer:

»Det bliver spændende at følge de to partiers kamp om, hvem der bliver den stærkeste kraft til venstre for regeringen.«

Han kalder det afgørende, at Olsen Dyhr ikke lægger ud med en større principiel diskussion om, hvad partiet er for en størrelse, da SF i så fald risikerer at nedsmelte i uenighed på de indre rækker.

»Hvis SF skal have succes, så skal partiet finde ud, hvad det er, der gør SF helt særlig i den aktuelle politiske debat. Når partiet har fundet sin plads uden for regeringen, så kan man sagtens tage nogle større diskussioner om, hvad SFs mere grundlæggende platform egentlig skal være,« siger Peter Goll, der fra 2011 til 2012 arbejdede som spindoktor for daværende justitsminister Morten Bødskov (S).

Olsen Dyhr er traditionelt blevet betragtet som en del af partiets grønne fløj og har siden Thorning-regeringens dannelse været handels- og investeringsminister og senest transportminister og medlem af regeringens koordinationsudvalg.