Kommentator: Østergaards pres på Socialdemokraterne kan have kostet magten

De Radikale var for ivrige for at få ret over for Socialdemokraterne under regeringssamarbejdet, og det kan have kostet magten, vurderer en politisk kommentator.

Foto: Keld Navntoft

Hvis de Radikales leder, Morten Østergaard (R), havde givet mere efter for presset fra Socialdemokraterne, var SR-regeringen måske blevet genvalgt.

Det vurderer politisk kommentator Troels Mylenberg, efter Euroman har bragt et interview med Morten Østergaard, hvor han fortæller om det til tider anstrengte regeringssamarbejde mellem Radikale Venstre og Socialdemokraterne.

»I det øjeblik Morten Østergaard trådte til som radikal leder, forsøgte Socialdemokraterne at sætte sig mere på de Radikale. Morten Østergaard mener selv, at han ikke gav efter for det pres. Men man kan spørge sig selv, om regeringen måske kunne være blevet siddende, hvis han havde givet lidt efter. Det er da en nærliggende tanke, når nu for eksempel dagpengespørgsmålet blev meget centralt for mange vælgere,« siger Troels Mylenberg, der er chefredaktør på Fyns Amts Avis.

Særligt under valgkampen blev uenighederne mellem Socialdemokraterne og de Radikale udtalte, og de to partier havde vanskeligt ved at finde fælles fodslag på flere områder. Særligt på flygtningespørgsmålet og dagpengespørgsmålet var samarbejdet udfordret, fortæller Morten Østergaard i interviewet med Euroman.

»Hvis Østergaard vurderede, at det at stå imod et pres fra Socialdemokraterne, var det, der skulle til for at sikre Radikale et godt valg, var det jo en kæmpe fejl,« siger Troels Mylenberg.

»De Radikale fik et katastrofalt dårligt valg og var relativt set det parti, der fik det dårligste valg og tabte mest,« påpeger han.

Magtforholdet mellem de to tidligere regeringspartier har ændret sig markant efter valget, pointerer kommentatoren:

»Socialdemokraterne tabte magten, men fik en valgsejr. Radikale tabte valget og halvdelen af sine vælgere og mandater. Man kan diskutere, om Socialdemokraterne overhovedet har brug for de Radikale længere. Spørgsmålet er, om de Radikale var for grådige med at få ret over for Socialdemokraterne, for det kostede formentligt magten.«

Alligevel regner Troels Mylenberg ikke med, at samarbejdet mellem de to partier bliver særligt anstrengt fremover. Dog bliver det interessant at se, hvem Socialdemokraterne vil samarbejde med i oppositionen.

»Det ligger lige for at samarbejde med de Radikale, men Radikale er blevet et lille parti, som ikke kan gøre krav på samme opmærksomhed på Socialdemokraterne. Nu må Morten Østergaard samle sig selv og sit parti op og finde nogle punkter, hvor han kan få indflydelse,« siger Troels Mylenberg.

Foto: Henning Bagger.

Er de Radikales leder skyld i, at det ikke blev til en ny periode med en SR-regering?

Posted by Berlingske on 23. juli 2015