Kommentator: Økonomisk plan er et vendepunkt for DF

Det tyder på, at Dansk Folkeparti har indset, at den store tilslutning i meningsmålingerne kræver en sammenhængende, økonomisk plan fra partiet, vurderer politisk kommentator.

Det tyder på, at Dansk Folkeparti har indset, at den store tilslutning i meningsmålingerne kræver en sammenhængende, økonomisk plan fra partiet, vurderer politisk kommentator. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Kastenskov

Dansk Folkeparti er nu blevet så store i meningsmålingerne, at partiet har set sig nødsaget til at fremlægge en sammenhængende, økonomisk plan.

Det vurderer politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg, efter DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF) mandag præsenterede partiets nye 2020-plan, der skal give 63,9 milliarder til velfærd i de kommende år.

Den økonomiske plan er den første samlede økonomiplan i Dansk Folkepartis historie, og Troels Mylenberg kalder det et vendepunkt for partiet, der ifølge kommentatoren bevæger sig fra at være et protestparti til at være et velfærdsparti.

»Det er et vendepunkt, fordi Dansk Folkeparti tilsyneladende ifølge meningsmålinger bliver så kæmpestort, at der er anderledes krav fra vælgerne og de andre partier til partiets politik. Tidligere har Dansk Folkeparti leveret politiske punktnedslag med forskellige forslag i forskellige hjørner. Nu er kravet en sammenhængende plan,« siger Troels Mylenberg.

Dansk Folkepartis økonomiske plan kommer få uger efter, at regeringen fremlagde sin egen 2020-plan, der øremærkede 39 milliarder kroner af til mere velfærd.

Men det tal slår Dansk Folkeparti med hele 25 milliarder kroner, og det er hele pointen med udspillet, mener Troels Mylenberg.

»Det her handler om, at Dansk Folkeparti vil positionere sig dér, hvor Socialdemokraterne ikke længere er. Dansk Folkeparti viser her, at de vil bruge flere penge på velfærd end Socialdemokraterne, så nu kan de for alvor manifestere sig som Danmarks nye sociale velfærdsparti,« siger han og fortsætter:

»De evner at sætte kniven ind dér, hvor det gør allermest ond på deres modstandere.«

Socialdemokraterne lavede sidste år en kampagne mod Kristian Thulesen Dahl i et forsøg på at overbevise vælgerne om, at Dansk Folkeparti ikke kan finansiere alle de løfter, de giver.

Da Kristian Thulesen Dahl eksempelvis ville sætte 155 milliarder kroner af til børnefamilier og studerende, kaldte Socialdemokraterne finansieringen for mangelfuld og derfor pengene for »thulliarder«.

Denne gang har Dansk Folkeparti dog et bud på, hvor pengene skal komme fra. Partiet vil blandt andet finansiere sin plan gennem en planlagt vækst i det offentlige forbrug på 0,6 procent, ved at fastfryse selskabsskatten fra næste år, ved at skære på ulandsbistanden og ved at omlægge asylpolitikken.