Kommentator: Nu knirker og knager SR-alliancen for alvor

En uge før valget er uenighederne mellem de to regeringspartier tydeligere end nogensinde. Og det risikerer at skræmme vælgere væk, påpeger politisk kommentator Thomas Larsen.

Foto: Henning Bagger

Socialdemokraterne vil frede boligskatten frem til 2025 og de Radikale bryster sig med 45 lempelser af udlændingepolitikken.

De to regeringspartier har travlt med at pleje egne interesser i valgkampen, og det lægger gevaldigt pres på deres alliance, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»SR-aksen, som jo har været afgørende siden valget i 2011, er for alvor ved at komme under pres. Den knirker og knager. Dag for dag kan man se, at de to partier trækker i hver sin retning,« siger han.

Torsdag har finansminister Bjarne Corydon (S) meddelt, at Socialdemokraterne er klar til at indgå en aftale med Venstre, der ønsker at lade det nuværende skattestop for landets boligejere fortsætte frem til 2025. De Radikale har tidligere i valgkampen foreslået, at boligskatterne skal følge lønudviklingen.

»Socialdemokraterne kører fuldstændig hen over de Radikales ønsker om en ny boligbeskatning. Socialdemokraternes top vil meget hellere lege sammen med Lars Løkke Rasmussen (V) og er klar til at hælde alle de radikale forslag ned ad brættet,« siger Thomas Lansen.

Et andet stort stridspunkt mellem de to regeringspartier er udlændingeområdet. Her fremhæver de Radikales politiske leder, Morten Østergaard (R), at regeringen har gennemført 45 lempelser på området, og det gør ondt på Socialdemokraterne, der ifølge Thomas Larsen kæmper med Venstre og Dansk Folkeparti om at føre den strammeste udlændingepolitik.

»Helle Thorning-Schmidt har meget travlt med at fremhæve alle de stramninger, hun mener, at regeringen har stået for i udlændinge- og asylpolitikken. Morten Østergaard går den stik modsatte vej og fortæller glad og stolt, hvordan han mener, at regeringen har foretaget en lang række lempelser af udlændingepolitikken,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Det er to regeringspartier, der kommunikerer i stik modsatte retninger på et område, der betyder meget for vælgerne. Det bliver lidt af en opgave at finde fælles fodslag, hvis de genvinder magten.«

Ifølge den politiske kommentator er de Radikales smertegrænse på udlændingeområdet ved at være nået, og derfor bliver det interessant at se, hvad Socialdemokraternes udlændingeudspil, som fremlægges klokken 12 på Christiansborg, kommer til at indeholde. Det har overskriften »Vi skal kunne følge med« - en henvisning til, at Danmark ikke kan tage imod alle flygtninge, der banker på døren.

Det har fået de Radikales udenrigsordfører, Zenia Stampe (R), til tasterne på Twitter, hvor hun skriver direkte henvendt til Socialdemokraterne:

»Husk, at I skal kunne se jer selv i øjnene. I skal også kunne se mig i øjnene.«

Banen er med andre ord kridtet op, og der er meget at tabe, vurderer Thomas Larsen:

»Hvis de her to partier for alvor kommer til at slås på det her område, vil det efterlade vælgerne med en usikkerhed omkring, hvad man kan forvente af en rød regering.«