Kommentator: Nu har vælgerne noget at holde blå blok op på

Med et fælles sundhedsudspil har de fire borgerlige partier givet vælgerne løfter om en opprioritering af sundhedsområdet. Det er vigtigt at vise, at man kan enes på et centralt punkt, lyder vurderingen fra politisk kommentator.

Læs mere
Fold sammen

De er ikke enige om den ideelle størrelse på den offentlige sektor, de er ikke enige om brugerbetaling, og de er ikke enige om udgiftsstop eller ej. Men de fire blå partier har i en kronik i Berlingske mandag givet danskerne seks konkrete løfter for sundhedssystemet, som bliver svære at løbe fra, lyder det fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»De borgerlige udsender to store løfter: Det ene er, at sundhedsområdet skal opprioriteres, at der skal bruges flere penge fremover. Og dernæst gør de det klart, at der ikke skal indføres mere brugerbetaling i den kommende valgperiode. Det er noget, man kan holde dem op på - og hvis de ikke lever op til det, vil der være tale om løftebrud.«

Den politiske kommentator kalder det samtidig »meget vigtigt«, at partierne med udspillet viser vælgerne, at de kan stå sammen på centrale politiske områder.

»Man kan roligt konstatere, at sundhedspolitikken er et af de centrale områder, for vi kan se i alle undersøgelser, at danskerne er meget optaget af, at vi har et sundhedsvæsen, der fungerer godt. Derfor er det logisk, at de blå partier byder ind med, hvordan de vil styrke sundhedsvæsenet,« siger Thomas Larsen.

De røde partier har længe hævdet, at sundhedssystemet med Venstres varslede nulvækst alt andet lige vil blive udhulet. Og i et svar til Finansudvalget oplyste finansminister Bjarne Corydon (S) tidligere i år, at de offentlige forbrugsudgifter til sundhedsvæsenet faldt med 2,6 milliarder kroner i 2010 og 2011, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) var statsminister. Med det nye udspil gør blå blok det med Thomas Larsens ord »tindrende klart«, at de er villige til at bruge penge på sundhedsvæsenet.

»Også selvom Lars Løkke Rasmussen har en målsætning om udgiftsstop i den offentlige sektor. Med det her viser han, at der er nogle områder, der godt kan få flere penge - og det er blandt andet sundhedsområdet,« siger Thomas Larsen.

Blå bloks udspil indeholder også et løfte om, at patienter skal kunne få hjælp på privathospitaler, hvis den offentlige venteliste til eksempelvis en scanning er for lang. Mere end syv ud af ti danskere mener, at så længe alle patienter har ret til samme behandling på det offentliges regning, er det ikke vigtigt, om behandlingen sker på et privat eller et offentligt hospital. Det viser en undersøgelse, som Norstat har foretaget for Brancheforeningen for privathospitaler og klinikker, BPK. Og det viser, at blå bloks udspil rammer ned i folkestemningen, påpeger Thomas Larsen.