Kommentator: Manglende mandater gør De Radikale sårbare

Morten Østergaard står mindre synlig for vælgerne uden et stærkt mandattal bag sig, mener Arne Hardis.

14,4 procent af de adspurgte vælgere mener, at De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, i høj eller meget høj grad er troværdig. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson/arkiv Fold sammen
Læs mere

København. De Radikale står i en svær parlamentarisk situation på Christiansborg, hvor partiet har mindre magt og indflydelse end førhen. Det mener Arne Hardis, der er politisk redaktør og kommentator ved Weekendavisen.

Og det kan være en af årsagerne til, at vælgerne placerer partiets politiske leder, Morten Østergaard, på en ottendeplads i forhold til troværdighed blandt partiledere i en undersøgelse af Voxmeter, lyder vurderingen.

»Morten Østergaard har en kæmpe udfordring i, at han har mistet mange mandater ved det seneste valg.«

»Han har mistet en platform at få indflydelse fra, fordi dansk politik så at sige foregår hen over hovedet på De Radikale,« siger Arne Hardis.

De Radikale har ikke længere den politiske magtposition, de førhen har haft. Det gør partiet sårbart. Og det kan gøre det udfordrende for dem at leve op til den fornuft, de gerne vil repræsentere, lyder det fra Arne Hardis.

De interessante aktører er regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. De har magt og mening, som de kan udfordre hinanden med, peger han på.

»Det er der, det politiske drama udspiller sig i opgøret om skattelettelser og velfærdsforbedringer. Det er som om, den radikale røst er upåkrævet.«

14,4 procent af de adspurgte vælgere mener, at Morten Østergaard i høj eller meget høj grad er troværdig. Kun Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, bliver placeret lavere - på en niendeplads.

Det er ifølge Hardis vanskeligt for Østergaard at gøre de radikale synspunkter relevante i den aktuelle politiske drøftelse, fordi partiet ikke har et stærkt mandattal bag sig. Og det gør den politiske leder mindre synlig for vælgerne, lyder vurderingen.

»Det er fuldstændig spejlvendt fra dengang, de havde regeringsmagten. Margrethe Vestagers mange flere mandater var fuldstændig påkrævet for det socialdemokratiske regeringsprojekt.«

»Og derfor kunne hun i meget høj grad diktere politikken og blev meget tydelig derved,« siger han.

Det er umiddelbart ingen opklaring i horisonten for De Radikale før kommunalvalget 21. november, vurderer Arne Hardis:

»De har balladen i København og konkurrencen fra Alternativet. Tilsammen tror jeg, at det gør, at det bliver svært for dem at høste samme gevinst som sidst.«

Undersøgelsen af Voxmeter er udarbejdet fra 23. til 29. september. 1011 repræsentativt udvalgte personer har deltaget i telefoninterview.

/ritzau/