Kommentator: Løkkes brorabat er valgflæsk

Det er begyndelsen på tiden med gyldne valgløfter, når Lars Løkke Rasmussen lægger op til billigere overfart på Storebæltsbroen, siger Radio24syvs politiske redaktør.

Foto: Keld Navntoft. Folketingets åbning tirsdag d. 7. oktober 2014. Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2014)
Læs mere
Fold sammen

Når Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), lægger op til billigere bompenge for bilist-pendlere over Storebæltsbroen, så er det klassisk valgflæsk. Det siger Radio24syvs politiske kommentator, Jesper Termansen.

Men det er der dog ikke noget kontroversielt ved, for med 2015 og nedtællingen til det kommende folketingsvalg har vi også taget fat i valgløfternes tid, forklarer Jesper Termansen.

»Vi er inde i de gyldne løfters tid nu, og det kommer vi til at se meget mere af i den kommende tid, siger han.

Lars Løkke Rasmussen lægger i et debatindlæg i Fyens Stiftstidende tirsdag op til, at prisen på et pendlerkort for bilister nedsættes fra 3.920 kroner om måneden til 3.000 kroner. Oveni vil Venstre øge skattefradraget for bropendlerne fra 90 kroner per tur til 110 kroner. Det giver tilsammen en besparelse på 40 procent.

Jesper Termansen vurderer, at prissænkningen godt kan lade sig gøre - vel at mærke med et politisk flertal. Men Lars Løkke Rasmussen er ude i et blødt valgløfte, da han »kun« taler for, at politikerne efter valget skal drøfte muligheden for det. Dermed har han ikke lovet for meget og undgår at lave samme fejl, som da SFs tidligere formand Villy Søvndal forud for det seneste folketingsvalg lovede 40 procent billigere tog- og buspriser i København.

»Løkke kan efter et valg ikke kritiseres for, at han forlangte, at pendlere på Storebæltsbroen skulle have en afgiftssænkning. Han kan afvise det med, at han sagde, at han at ville arbejde for det - men altså ikke lovede noget. Det er noget andet end en konkret udmelding om, at bustaksterne skal sænkes med 40 procent,« siger Jesper Termansen.