Kommentator: Klogt af Søren Gade at pege på Venstres problem

Søren Gades første dåd som gruppeformand er at påpege, at Venstre kan lære noget af DF, når det kommer til at tale rent og tage vælgernes bekymringer alvorligt. Klogt træk, vurderer en kommentator.

Foto: Morten Stricker

Det står ikke ligefrem på side et i politikerhåndbogen, at man skal sætte fokus på egne mangler og fremhæve andre partiers triumfer.

Men når Venstres nye gruppeformand, Søren Gade (V), i et interview med Berlingske udtaler, at Dansk Folkeparti er bedre til at tage vælgernes bekymringer alvorligt, er det et klogt træk, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Det er rigtigt og klogt af Venstre at tage bestik af DFs kæmpe succes ved valget. Venstre kan lære noget af DF, det kan man lige så godt slå fast med syvtommersøm, for det er en kendsgerning,« siger han og tilføjer:

»Sagen er jo, at Venstre på valgaftenen vågnede op til en virkelighed, hvor partiledelsen måtte indse, at man havde tabt store dele af Danmark - og man kunne også konstatere, at man havde fået overskåret nogle af sine egne rødder ud til befolkningen i store dele af Jylland, også i områder, hvor Venstre traditionelt har stået bomstærkt.«

Mens Venstre mistede 13 mandater og gik tilbage til 34, gik Dansk Folkeparti 15 mandater frem til 37.

»Så selvfølgelig må det her kalde på en form for selvransagelse, og jeg mener også, at det er klogt af Søren Gade at sige tingene så direkte. En forudsætning for at komme videre er jo som bekendt at stille den rigtige diagnose, og Venstre har simpelthen fejlet de senere år ved ikke at fastholde det greb om især landdistrikterne, som partiet tidligere har haft,« lyder dommen fra Thomas Larsen.

Tirsdag istemmer partifæller fra Venstres gruppeledelse sig Søren Gades kritik, blandt andre Anni Matthiesen (V), der er valgt i Syddanmark, hvor DF fik et forrygende valg.

Er der ikke fare for, at den slags udtalelser kan give bagslag for både Venstre og de enkelte politikere?

»Der er givetvis nogle i partiet, der helst ser, at man tager den slags debatter internt og ikke ligefrem minder befolkningen om, at man fik et stort valgnederlag. Men Venstre har brug for ærlighed i sin kommunikation, og man kan konstatere, at Søren Gade, som i den grad er i øjenhøjde med vælgerne i sit bagland, har fået et kanonvalg,« siger Thomas Larsen.

Han vurderer samtidig udmeldingen som Søren Gades forsøg - som ny gruppeformand - på at råbe partiet op:

»Der ligger indirekte en advarsel fra Søren Gade, for han har set, at der venter et kommunalvalg i horisonten, og der er det afgørende for Venstre, at man får erobret noget af det tabte land tilbage.«