Kommentator: Kjær må trække sig

Konservative kan ikke tåle flere pinlige personsager. Henriette Kjær vil få besked om at trække sig, mener Peter Goll, politisk kommentator. Niels Krause-Kjær mener, hun overlever den nyeste sag om rod i privatøkonomien.

Politisk kommentator mener, at Henriette Kjær bør trække sig efter flere pengesager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Udadtil står Det Konservative Folkeparti sammen bag politisk ordfører, Henriette Kjær, der i aftes blev udråbt på BTs forside som dårlig betaler. Men indadtil må det murre i krogene, om Henriette Kjær kan fortsætte på den helt centrale og betroede post, hun besidder, mener de politiske kommentatorer.

En af dem, Peter Goll fra kommunikationsbureauet Geelmuyden.Kiese, mener , det er et spørgsmål om tid, før Kjær i kulisserne bliver bedt om at tage sit gode tøj og gå:

- Spørgsmålet er: Kan man være så central i Det Konservative Folkeparti og have så voldsomt økonomisk rod i privaten, at det giver hende juridiske problemer? Når man har en meget markant konservativ skikkelse, som ikke engang kan styre sin privatøkonomi, så skurrer det mod VK-regeringens påstand om, at den er bedst til at styre landets økonomi. Det kan godt være, at det er urimeligt, men det er sådan, det bliver læst, siger Peter Goll.

Dømt i december

Kjær blev den 1. december ved Retten i Lyngby dømt til øjeblikkeligt at tilbagebetale et lån på knap 150.000 kroner til forbrugslånsbanken GE Money Bank. Dermed er hun personligt dømt som ”dårlig betaler” for anden gang ved en domstol. Første gang var i 2004; en sag, der kostede hende posten som forbrugerminister i 2005, da dommen blev offentlig kendt.

Henriette Kjær har oplyst, at hun har betalt lånet hos GE Money Bank tilbage nu.

Men Konservative, der lige har gennemgået et dramatisk lederskifte, har ganske enkelt ikke råd til flere pinlige personsager. Og den nye leder, Lars Barfoed, bliver nødt til at markere som en nagelfast handlingens mand, mener Peter Goll:

- K kan simpelthen ikke holde til mere nu. Barfoed skal have fokus på, hvad han vil med partiet, ikke fokus på så mange dårlige personsager. Så længe Kjærs sag er der, så er det ”K med dårlige personsager og dårlige historier”, som skygger for, hvad partiet vil politisk. Skiller han sig af med hende nu, vil der blive noget ballade, men han har legitim grund lige her og vil dermed vise sig som en konsekvent leder. Vise, at når nogen eller noget skader partiet, sætter han det over alt andet, siger Peter Goll.

"En privat sag"

Umiddelbart holdt de Konservative fast i aftes og bakkede op om Henriette Kjær. De fleste, Berlingske har talt med, mener, at det er en ”privat sag”. Berlingske Tidende kunne i går ikke træffe partiformand Lars Barfoed.

Niels Krause-Kjær, politisk kommentator og tidligere pressechef hos Konservative, tror ikke, at pengerodet koster Henriette Kjær posten. Men han anser det som helt afgørende, hvor meget Henriette Kjærs kredsbestyrelse vil acceptere. I går var meldingen fra storkredsformand, Nikolaj Kruse, i storkreds Østjylland, at sagen nok var ”uhensigtsmæssig”, men ikke”kriminel”, og at Kjær sagtens kunne beholde sine poster i hans øjne. Derfor driver sagen formentlig over for denne gang, mener Krause-Kjær:

- Sådan helt objektivt set er det jo ikke forbudt at have en ringe privatøkonomi som folketingsmedlem. De er jo, som folk er flest.  Vælgerne har kendt hendes privatøkonomi ved adskillige folketingsvalg i Østjylland og har bakket op bag hende. Med hensyn til hendes ordførerskab er det folketingsgruppen, der skal handle. Og jeg tror ikke, at Barfoed vil investere politisk kapital i at gøre noget her. Det er i forvejen en sag, som i forvejen ligger lige på vippen til at være politisk relevant overhovedet, siger Niels Krause-Kjær.

Sagen er dog, siger Krause-Kjær, ”mere end irriterende” for den nye K-formand:

- Den er mere end irriterende. Henriette Kjærs styrke som politisk ordfører vil altid være farvet af, at hun har den kulisse derhjemme, som hun har. Men derfra til at udløse faldlemmen under endnu en konservativ nøglefigur – der er et godt stykke, siger Krause-Kjær.