Kommentator kalder dansk Trump-kritik meget usædvanlig

Anders Samuelsens kritik af Donald Trump skal ses i lyset af manglende EU-udmelding, mener Hans Engell.

RB plus. Arkivfoto:Politikere piller ved deres løn og pension. En ny aftale betyder højere løn og pensionsalder for landets 320 folkevalgte politikere. Politikerne har dog ignoreret flere af Vederlagkommissionens råd.Arkivfoto: Engell: Ny måling bør give Barfoed sved på panden BV.: Engell: Dagpengesag giver SF fremgang BV.: Mortorvejsgruppen mødes med Hans Engell. Foto: Morten Melhede. (Foto: Morten Melhede/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Melhede
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) kritik af Donald Trump er langtfra hverdagskost.

Sådan lyder vurderingen fra Hans Engell, efter at Anders Samuelsen tidligere søndag skrev kritisk om Trumps dekret om et midlertidigt indrejseforbud mod personer fra syv overvejende muslimske lande.

- Det er en meget usædvanlig melding fra en dansk udenrigsminister. Jeg kan ikke huske, hvornår en dansk regering, uanset om den har været rød eller blå, senest har udtalt sig lodret kritisk om en amerikansk præsident, siger Hans Engell.

Kommentatoren mener, at det er usædvanligt af to årsager. Dels fordi det er sjældent, at en dansk regering kritiserer en nytiltrådt amerikansk præsident, og dels fordi det mest naturlige ville være, at EU havde reageret som en samlet union.

- EU har trods alt en fælles udenrigsminister i Federica Mogherini. Så vidt jeg har set, har EU ikke ment ret meget. I det hele taget er det ret forbløffende, at EU som organisation ligger lavt.

- Det bekræfter også Donald Trumps opfattelse af, at EU ikke kan ret meget, siger Hans Engell.

Men kritikken er også rettet under meget særlige omstændigheder, understreger Hans Engell.

- Trumps dekreter er fuldstændig i strid med den praksis, man normalt har anvendt. Folk, der har lovlige pas og gyldige visa, kan normalt rejse ind. Det er helt usædvanligt, at man pludselig stopper dem i lufthavnen, siger kommentatoren.

Flere andre europæiske politikere har erklæret sig uenige i Trumps beslutning, heriblandt den britiske premierminister, Theresa May, og Frankrigs udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault.

/ritzau/