Kommentator: »Helt gak gak, SF«

SF fastholder sig selv i taberrollen ved hele tiden at fokusere på de ting, partiet ikke kan få gennemført, mener Helle Ib. Senest med den interne uenighed om millionærskatten.

SFs politiske ordfører Jesper Petersen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt ubegribeligt, at SFs politiske ordfører Jesper Petersen i dag genrejser debatten om den skrottede millionærskat. Skatten er nemlig en klokkeklar tabersag for SF, og ved at tale mere om den, holder partiet sin egen nederlagsfortælling i live.

Det vurderer politisk kommentator på Dagbladet Børsen, Helle Ib.

- Det er helt gak gak. SF burde fokusere på de mange ting, de har fået igennem i regeringsgrundlaget, men i stedet fastholder partiet på masochistisk vis sig selv i taberrollen, siger Helle Ib til Berlingske.

Læs også: Intern strid i SF-top om millionærskat

Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre har allerede én gang taget slagsmålet om millionærskatten. Det skete som bekendt på 25. etage på Hotel Crowne Plaza, da regeringsgrundlaget skulle skrives. Her trak De Radikale det længste strå og fik skrevet skatten til de rigeste ud af grundlaget. I dagens Berlingske siger Jesper Petersen, at millionærskatten stadig er i spil, men dén udmelding har allerede overskredet sidste salgsdato. Skatteminister Thor Möger Pedersen afviser nemlig her til morgen, at millionærskatten »er på tegnebrættet.«

I sidste uge gik den politiske ordfører Jesper Petersen direkte i kødet på De Radikale, som han åbenlyst beskyldte for at være skyld i, at de ting, der kunne have skabt mere lighed i samfundet, var blevet pillet ud af regeringsgrundlaget.

Ifølge Helle Ib er det dumt af SF at opstille så små og rigide succeskriterier for sig selv ved at stirre sig blind på den relativt lille millionærskat, der "kun" ville give lidt over én milliard kroner i statskassen.

- Det er i virkeligheden en falliterklæring for hele centrumvenstre-regeringen, hvis millionærskatten er deres eneste måde at sikre social lighed i samfundet. De beder om at få tæsk, siger Helle Ib.

Hendes råd er derfor: Tal om sejrene - ikke uenighederne. Ved at fokusere så meget på udeblivelsen af en millionærskat beder SF om at blive vurderet på netop om skatten bliver indført eller ej.

Krause-Kjær: Politisk vakuum på Borgen

Niels Krause-Kjær er helt enig med Helle Ib i, at der har været for meget ballade både i SRSF-regeringen og særligt internt i SF. Som han ser det, skyldes uenighederne - og det store fokus på dem - at Christiansborg i øjeblikket befinder sig i en slags politisk vakuum.

- Der er ingen lovforslag og ingen finanslovsudspil. Til gengæld er der efterårsferie, og regeringen er kommet usikkert fra start. Det har skabt et overraskende stort vakuum, som bliver fyldt af frustrationer fra SFs bagland, siger Niels Krause-Kjær.

Meningsmålinger: Få overblikket med Berlingske Barometer

- Er det alvorligt for regering? Nej, ikke endnu. Men hvis ikke regeringen får sat en ny dagsorden, når finanslovsforhandlingerne kommer og lovudspillene begynder at rulle, så har den et problem, siger han.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager slår over for Berlingske fast, at en millionærskat ikke kommer på tale. Samtidig vurderer Enhedslistens skatteordfører Per Clausen over for Ritzau, at SFs ledelse må stå bag udmeldingen om millionærskatten. Per Clausen kan ikke kan forstille sig, at Jesper Petersen på egen hånd har taget emnet op uden først at have koordineret det med partiledelsen.