Kommentator: Erling Andersen har skadet Skat

Topembedsmanden Erling Andersen spillede højt spil og tabte. Han har som embedsmand været med til at svække tilliden i skattevæsenet, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Topembedsmanden Erling Andersen spillede højt spil og tabte, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er sjældent, at en topembedsmand i den grad får sin egen boomerang i nakken. Men det er sket for Erling Andersen.«

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter meddelelsen om, at Erling Andersen er blevet degraderet og er trådt ud af Skats direktion.

Ifølge Thomas Larsen er der tale om en usædvanlig nedtur for Erling Andersen.

»Han fremsatte anklager om, at der havde været alvorlige forsøg på magtfordrejning i  behandlingen af Stephen Kinnocks og Helle Thorning-Schmidts skattesag. Men anklagerne blev afvist af Skattesagskommissionen, og undervejs blev han selv fanget i bl.a. at have vildledt ombudsmanden. Derfor er det logisk, at han bliver fjernet fra Skats direktion. Med det generalieblad måtte han simpelthen væk,« siger Thomas Larsen og tilføjer:

»Han blev oprindeligt anset for at være helten, som kæmpede mod magtmisbrug i systemet, men i dag fremstår han snarere som en skurk. Han lå ikke inde med overbevisende beviser, og undervejs er der ironisk nok blevet rejst spørgsmålstegn ved hans egen håndtering af sagen. Han overtrådte sin tavshedspligt, og han forsøgte at vildlede ombudsmanden. Dertil kommer, at skatteeksperter har haft svært ved at forstå den praksisændring, som fandt sted under behandlingen af statsministerparrets skattesag, ligesom de har haft svært ved at fatte, at praksisændringen ikke blev kommunikeret klart ud. Alt i alt har Erling Andersens troværdighed lidt et knæk, og med sine handlinger har han været med til at underminere tilliden til Skat og været med til at forværre skattevæsenets dårlige image.«

Ifølge Thomas Larsen kaster degraderingen af Erling Andersen en slagskygge ind over Thor Möger, der var skatteminister i SRSF-regeringen, og som bl.a. på baggrund af notater fra Erling Andersen besluttede at nedsætte Skattesagskommissionen. I samme periode blev Erling Andersen forfremmet, og det ser ikke kønt ud i dag, mener den politiske kommentator.

»Der har hele tiden været et misforhold i mellem, hvordan Peter Loft (Skatteministeriets tidligere departementschef, red.) og Erling Andersen er blevet behandlet, selv om der løbende har været rejst solide spørgsmålstegn ved begges embedsførelse,« siger Thomas Larsen.