Kommentator: DF optræder amatøragtigt i togforhandlinger

Det er ubegribeligt, at Dansk Folkeparti i de afsluttende forhandlinger om togfonden pludselig kræver en letbane i Vejle. Det siger politisk kommentator Hans Engell.

Hans Engell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Melhede
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhandlingerne mellem regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om en stor udbygning af det danske tognet, Togfond DK, var tæt på færdige, da Dansk Folkeparti mandag aften kom på tværs med et krav om en letbane mellem Vejle og Billund.

Politisk kommentator Hans Engell er målløs over den opførsel.

»Jeg synes, at Dansk Folkeparti har optrådt helt utroligt amatøragtigt her i aften (mandag aften, red.). At man møder med et krav, som jo trods alt vil have stor betydning for finansieringen, det er helt ubegribeligt,« siger han.

Togfonden har et samlet budget på 28,5 milliarder kroner, og i planen var regeringen gået med til en jernbane mellem Vejle og Billund Lufthavn, som Dansk Folkeparti ønskede det. Alligevel var det ikke nok for partiets trafikordfører, Kim Christiansen (DF).

»Vi vil gerne have, at man lokalt får mulighed for at afgøre, hvilken linjeførelse, man ønsker, og der vil man altså ikke fra regeringens side gå ind og finansiere en letbane i Vejle. Nu skal vi lige vende det her med vores gruppe, og så vender vi tilbage,« lød det fra ordføreren efter sammenbruddet.

Og Dansk Folkeparti skal vende hurtigt tilbage, hvis de skal lukkes ind i varmen igen, vurderer Hans Engell.

»Hvis ikke Kristian Thulesen Dahl (DF) får den her samlet op i løbet af de næste otte timer, så vil regeringen formentlig beslutte at køre alene uden Dansk Folkeparti,« siger han og tilføjer:

»Dermed vil hele togfonden og den store udbygning i det danske tognet blive en del af en kommende valgkamp, fordi hele blå side står udenfor og rød side indenfor.

Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) sagde efter mødet:

»Jeg vil nu gå tilbage til mine regeringskolleger og overveje, hvad vi skal gøre fremadrettet. Vi vil ikke acceptere finansiering af en letbane mellem Vejle og Billund til 1,2 milliarder kroner.«