Kommentator: Det bliver ikke nemt for Helle Thorning

Det var rigtigt at Helle Thorning blankt indrømmede sin fejl, men det gør det ikke nemmere for hende, siger politisk kommentator Troels Mylenberg.

ARKIV - Socialdemokraernes formand Helle Thorning-Schmidt har givet divergerende oplysninger om sin mand Stephen Kinnocks ophold i Danmark. I en mail til Justistministe-riet i.f.m. ejerskab af deres bolig skriver hun, at manden: 'er i Danmark hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt'. I begyndelsen af juli slog Helle Thorning-Schmidt i.f.m. en skattesag ellers fast, at Stephen Kinnock, der bor og arbejder i Schweiz, kun er hjemme i Danmark 33 weekender om året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, har indrømmet, at hun har lavet en fejl.

- De oplysninger, der i efteråret 2009 blev sendt til Justitsministeriet vedr. min mands tilskødning af vores ejendom, har vist sig ikke at være præcise. Det var en sløset fejl, som jeg naturligvis beklager, skriver hun i en mail til Ritzau.

Politisk kommentator Troels Mylenberg undrer sig dog over, at sagen overhovedet er opstået.

- Det er jo dybt alvorligt og højst besynderligt. Man kan undre sig over, at hun ikke ved, hvor mange weekender hendes mand er hjemme. Det har selvfølgelig ikke noget med hendes politik at gøre, men det vedrører hendes troværdighed. Kan man stole på, hvad hun siger?

Helle Thorning-Schmidt havde i en mail til Justitsministeriet i oktober 2009 meddelt, at hendes mand er i Danmark, hver eneste weekend. For godt en måned siden udtalte hun dog, at husbonden Stephen Kinnock kun er i Danmark 33 weekender om året.

- De oplysninger, man giver til offentligheden, er noget andet, end de oplysninger man giver til myndighederne. Når man giver forkerte oplysninger i offentligheden, så er det måske mere i orden, her er der jo tale om noget til Justitsministeriet, det er ikke bare noget, hun har slynget ud, hun har sat sig og skrevet det ned. Jeg vil umiddelbart vurdere det som værende en alvorlig fejl, siger Troels Mylenberg.

At Helle Thorning-Schmidt blankt indrømmer fejlen er det eneste rigtige for hende at gøre, men det vil ikke gøre det nemmere for hende at komme igennem sagen, vurderer Troels Mylenberg.

- Det gør det jo ikke mere i orden at give forkerte oplysninger, fordi man hurtigt indrømmer, man har gjort det, siger han.

Med en valgkamp, der så småt er i gang, tror kommentatoren, at sagen vil forfølge statsministerkandidaten i meget lang tid. Han sammenligner med Villy Søvndal (SF) og plejehjemssagen, hvor han sagde, han havde besøgt 20, men reelt kun havde besøgt fem.

Helle Thorning-Schmidts sag er dog mere alvorlig, hvor en bevidst løgn er strafbar.

- Når det er et forhold til myndighederne går der undersøgelse i gang, og der er allerede en undersøgelse i gang i forbindelse med skattesagen. Det er jo ikke ligefrem en køn bagage at slæbe rundt på, siger Troels Mylenberg.

Han tør dog ikke sige, om statsministerdrømmen er smuldret væk i fingrene på den socialdemokratiske formand

- Det er helt umulig at sige, hvor meget det kommer til at påvirke og hvor længe. Der er mange, der har besluttet sig for, at de vil af med den nuværende regering. Det underlige paradoks i politik er, at vælgerne reagerer efter, hvem de ikke vil have, så det kommer an på, om det stadig er et tema, siger Troels Mylenberg.

Sagen får en sidste tur - og lukkes

Politisk kommentator, Peter Goll, understreger, at det er et problem, når en ledende politiker - specielt en socialdemokrat - ikke fortæller offentligheden dét, der er rigtigt. Men hvis de fejlagtige oplysninger stiller hende selv dårligere, så hendes skattefradrag reduceres, fordi hendes mand bliver medejer af huset, så har hun forsøgt at komme til at betale mere skat i Danmark, siger Peter Goll, som er adm. direktør i kommunikationsbureauet Geelmuyden.Kiese. Han har en fortid som rådgiver for SF's daværende formand, Holger K. Nielsen.

Derfor svækker sagen om ejerskabet af huset hende mindre, end at Skat gransker, om Stephen Kinnock er skattepligtig i Danmark eller Schweiz, hvor han arbejder for World Economic Forum. Ægteparret har egenhændigt lovet, at han frivilligt vil betale skat både i Danmark og Schweiz.

- Skat er i gang med en undersøgelse af, hvorvidt der en fejl eller en egentlig unddragelse. Hvis Skat når frem til det sidste, har hun selvfølgelig et kæmpe problem. Men jeg tror, at Skat når frem til, at han skal betale lidt mere skat, og så får sagen en sidste tur, hvorefter den lukkes, vurderer Peter Goll.