Kommentator: De Radikale er trætte af »amatører« fra SF

Med anklager om dagpengeløgne sender de Radikale et budskab til både S og SF om at droppe alle tanker om ændringer af dagpengesystemet, påpeger politisk redaktør.

Sofie Carsten Nielsen, Undervisning, Forskning og Innovationsminister. Det Radikale Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forud for weekendens landsmøder hos Socialdemokraterne og de Radikale er sidstnævnte ved at positionere sig med en klar afvisning af at ændre de omstridte dagpengeregler.

Det vurderer politisk redaktør Jesper Termansen fra Radio24syv, efter den nyslåede radikale næstformand, Sofie Carsten Nielsen (R), i onsdagens Berlingske anklager SF og Enhedslisten for at lyve om, hvor mange der er faldet ud af dagpengesystemet.

»Hun kommer med meldingen, fordi hun er godt og grundigt træt af især SF. De Radikale er helt med på, at Enhedslisten og særligt SF har et stort profileringsbehov, men de synes, at SF går over stregen med den annoncekampagne, de har kørt,« siger Jesper Termansen.

Op til SFs sommergruppemøde lancerede partiet en række annoncer med det klare krav til regeringen om en »dagpengeløsning nu«.

»Fra radikal side synes de, at SF er nogle amatører, som burde vide, at de ikke kan få det, de gejler op til,« siger Jesper Termansen.

Ifølge redaktøren er det årsagen til, at Sofie Carsten Nielsen nu markerer sig så skarpt over for SF.

»Hendes budskab er frit oversat »I skal ikke tro, at vi ryster på hånden, fordi I kører annoncekampagner, og fordi vi har skiftet formand. Vi står fuldstændig fast på, at I kan få så meget andet, men bare ikke det, I sender signaler om; nemlig en ændring af optjeningsretten og dagpengeperiodens længde - og hvis I puster jer derop, bliver det værst for jer selv«,« siger han.

Den anden del af budskabet er ifølge Jesper Termansen rettet mod Socialdemokraterne, der i weekenden mødes til kongres i Aalborg, hvor dagpengereformen ventes at blive et stort tema.

Men de socialdemokratiske medlemmer skal ikke regne med indrømmelser fra partiledelsen, fordi den er bundet af forholdet til de Radikale.

Jesper Termansen peger på, at når de Radikale så længe »har holdt sig i skindet« i forhold til debatten om dagpenge, skyldes det, at regeringspartierne har haft en aftale hen over sommeren om at frede hinanden i forhold til såvel 24-års-reglen som dagpengene.

Men i sidste uge kom der - på foranledning af Beskæftigelsesministeriet - en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), som viste, at dagpengereformen ikke har øget beskæftigelsen, og den er de Radikale dybt kritiske overfor, påpeger redaktøren.

Med udmeldingen får de Radikale altså vist, at de hverken har fortrudt reformen eller agter at ændre den.