Kommentator: Alternativet lukrerer på Radikal krise i København

Alternativet er ikke i krise trods lokal uro i København, mener politisk kommentator, Hans Engell.

Arkivfoto. Alternativet er ikke i krise trods lokal uro i København, mener politisk kommentator, Hans Engell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alternativet kan måske kapre én borgmesterpost i København ved kommunalvalget trods uro i partiets bagland i Københavns Kommune.

Det vurderer politisk kommentator, Hans Engell.

»Det vil være imponerende, hvis de kan score en borgmesterpost i København. Jeg tror, at Alternativet får et ganske pænt valg i København. Og måske i nogle af de store byer,« siger Hans Engell.

Alternativet bejler til de samme vælgere som De Radikale. De kan lukrere på, at De Radikales spidskandidat, Anna Mee Allerslev, gik som integrationsborgmester, vurderer Hans Engell, som dog advarer partiet mod at stille urealistiske forventninger.

»I København har Alternativets spidskandidat, Niko Grünfeld, nærmest taget det som en selvfølge, at han skulle være miljø- og teknikborgmester. Det tror jeg ikke, at der er megen udsigt til,« siger Hans Engell.

I de seneste måneder har der været uro og utilfredshed på de indre linjer hos Alternativet i København.

19. august stoppede Stine Bardeleben Helles som Alternativets kandidat til Borgerrepræsentationen. En uge senere trak Trine Hertz sig som formand i København. Samtidig gik to fra bestyrelsen.

I sin mail til partiledelsen kritiserer Stine Bardeleben partiledelsen for »fremmedstyring« af lokalafdelingen i København.

Der har også været uro i folketingsgruppen på Christiansborg. Hans Engell påpeger, at Rasmus Nordqvist og Josephine Fock for nylig mistede deres topposter trods støtte fra partileder Uffe Elbæk.

Duoen afløses af Caroline Magdalene Maier som ny politisk ordfører og René Gade, som ikke genopstiller.

»Udskiftningen skete ikke på grund af Uffe Elbæk. Det skete på trods af Uffe Elbæk. Den gode fortælling er, at der i folketingsgruppen også var et ønske om, at andre skulle have noget profil, være mere synlige, « siger Hans Engell.

»Den anden forklaring er, at René Gade og Caroline Maier samt andre syntes, at det var blevet for topstyret. At Josephine Fock, Rasmus Nordqvist og Uffe Elbæk sad meget tungt på det hele og politik-udviklingen.«

I en mail til Ritzau afviser Caroline Magdelene Maier Engells udlægning.

»Hele folketingsgruppen har været yderst tilfredse med både Josephine (Fock, red.) som gruppeforkvinde og Rasmus (Nordqvist, red.) som politisk ordfører, og det var en enig gruppe – inklusive Uffe (Elbæk, red.), Josephine og Rasmus - som ønskede rokaden,« skriver hun.

/ritzau/