Kold luft mellem retsordførere og Justitsministeriet

En »nødløgn« og forkerte asyltal er nogle af de problemer, som har fået retsordførere til at miste tilliden til Justitsministeriet.

Arkivfoto. Venstres Karsten Lauritzen og Peter Skaarup (DF) med Folketingets retsudvalg på Christiania i 2012. Netop den såkaldte Christiania-sag er en af sagerne, der har sat tilliden på prøve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er opstået kold luft mellem Folketingets retsordførere og Justitsministeriet, skriver Jyllands-Posten.

Flere retsordførere beskylder ministeriet for at tilbageholde oplysninger, udsende forkerte asyltal og modarbejde Folketingets Retsudvalg. Ordførerne peger på en række konkrete sager, der har fået tilliden til at fordampe, herunder den såkaldte Christiania-sag, der sidste år kostede Morten Bødskov (S) posten som justitsminister, da han blev taget i at stikke Retsudvalget en »nødløgn«.

De involverede embedsmænd fik lov til at blive i ministeriet, og regeringen har meddelt, at der må indføres en retstilstand, hvor sandhedspligten over for Folketinget er ubøjelig. Det er endnu ikke sket.

Retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup (DF) siger til Jyllands-Posten:

»Den løgn ligger som en tyk tåge hen over hele forholdet mellem Justitsministeriet og Retsudvalget. Og i det hele taget forvrides, fordrejes og ruttes der ikke med sandheden i Justitsministeriet.«

Retsordfører for Venstre Karsten Lauritzen (V) stemmer i krikken og siger til avisen, at der er »et farligt kulturproblem« i ministeriet, som han med egne ord »virkelig ikke« nærer stor tillid til længere.

Den nye justitsminister, Mette Frederiksen (S), understreger, at hun tager kritikken meget alvorligt. Regeringen vil ifølge Jyllands-Posten nedsætte et hurtigtarbejdende ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man håndtere »nødløgne« i ministerier.