Kofod fordømmer Irak-angreb over for iransk ministerkollega

Udenrigsministeren har torsdag haft en konstruktiv samtale med Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har torsdag talt i telefon med sin iranske kollega om situationen i Irak. Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har torsdag talt i telefon med sin iranske udenrigsministerkollega, Mohammad Javad Zarif, om den tilspidsede situation i Irak.

Jeppe Kofod har fordømt Irans missilangreb på den USA-ledede koalitions baser, hvor blandt andre danske soldater holder til.

Missilangrebet har blandt andet ført til, at Danmark midlertidigt har trukket omkring 100 danske soldater ud af Irak og flyttet dem til Kuwait.

»Jeg fordømte det iranske ballistiske angreb ind i Irak på baserne, også Al-Asad-basen, hvor koalitionen holder til, herunder de danske tropper. Det er selvfølgelig uacceptabelt«, siger Jeppe Kofod.

Natten til onsdag blev militærbasen Al-Asad i Bagdad, der blandt andet huser danske og amerikanske soldater, ramt af et missilangreb fra iransk side.

Det fik senere onsdag statsminister Mette Frederiksen (S) til at meddele, at dele af de danske styrker i Irak ville blive trukket midlertidigt ud.

De danske soldater er i Irak for at træne irakiske styrker i at bekæmpe Islamisk Stat, og det er den danske regerings vurdering, at soldaterne på grund af den nuværende situation ikke kan gennemføre træningen i Irak.

Irans angreb var gengældelse for, at USA i sidste uge gennemførte et angreb i Irak, der kostede den fremtrædende iranske militærleder Qassem Soleimani livet.

Jeppe Kofod opfordrede under torsdagens telefonsamtale med Mohammad Javad Zarif Iran til komme ind på et fredeligt spor med diplomati, der skal medvirke til at deeskalere situationen.

Den danske udenrigsminister opfordrede desuden sin kollega til, at iranerne overholder atomaftalen fra 2015, der blandt andet går ud på, at Iran skal afvikle centrale dele af landets atomprogram.

»Dér havde jeg en klar appel til iranerne om, at de overskridelser af aftalens bestemmelser, som de har foretaget, senest forleden, er uacceptable. Det er vigtigt, at de vender tilbage til aftalen,« siger han.

Jeppe Kofod skal fredag mødes i Bruxelles med sine europæiske kolleger til et ekstraordinært møde blandt EU's udenrigsministre.

Den danske udenrigsminister mener, at EU kan være med til at påvirke situationen i positiv retning.

»Jeg tror, at Europa kan spille en god og stor rolle i forhold til diplomati og konfliktdeeskalering. Vi taler med alle parterne i regionen, og vi ønsker en fredelig udvikling.«

»Og med vores engagement, både militært og i forhold til stabilisering med bistand og humanitær hjælp, for eksempel i forhold til Irak, spiller vi som europæere en kæmpe rolle.«

»Det skal vi bruge til at skabe fred og løse de konflikter, der er,« siger Jeppe Kofod.

/ritzau/