Kørte 70 km/t - nu kan han ikke få dansk statsborgerskab

21-årige Bora Nika, der læser på universitetet, fik 40 ud af 40 rigtige i indfødsretsprøven. Men så kørte han for stærkt og kan nu ikke blive dansk statsborger. »Noget pjat,« mener SF.

Bora Nika har foreløbig fået nej til at blive dansker - han har kørt for stærkt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har altid følt sig dansk. Mest af alt fordi han er født i Danmark, taler sproget perfekt og har boet på Falster det meste af sit liv.

Men passet har gennem hele livet været serbisk.

Og sådan bliver det foreløbig ved med at være for den 21-årige Bora Nika, der er studerende på Syddansk Universitet.

For Bora Nika har foreløbig fået afvist sit ønske om at blive dansk statsborger med den ene forklaring, at han mandag den 3. december 2012 kørte 70 km/t på vej ind i en byzone kort efter, at han havde fået sit kørekort. Det kostede en bøde på 3000 kr. - og det er præcist grænsen for, hvornår et ønske om dansk statsborgerskab bliver afvist efter de gældende regler.

Det viser et brev fra Justitsministeriet til Bora Nika.

»Jeg kørte for stærkt, og det er jeg ked af. Men jeg har svært ved at forstå, at det skal være afgørende for, at jeg ikke kan blive dansk statsborger. Jeg er jo dansk, jeg er født her, og alle mine venner betragter mig som dansker,« siger Bora Nika til Berlingske.

Ved indfødsretsprøven fik Bora Nika 40 rigtige ud af 40 mulige.

Ikke rimeligt

Selv sammenligner Bora Nika sin sag med Sam Mansour - tidligere kendt som Said Mansour - der torsdag fik lov til at beholde sit statsborgerskab, selvom han netop er dømt fire års fængsel for at opfordre til terror.

»Det er ikke rimeligt, når et mennesker - som opfordrer til terrorisme - kan blive i Danmark og være statsborger, men jeg ikke kan på grund af en fartbøde,« siger Bora Nika.

Ifølge et brev fra Justitsministeriet skal der nu gå en »vis karenstid« for Bora Nika, der således kan ansøge igen i marts 2015 og derefter skal vente yderligere 9-12 måneder på svar om sit mulige danske statsborgerskab.

Noget pjat

Tidligere sager har lagt pres på regeringen for at ændre reglerne i nogle tilfælde, og formanden for Folketingets retsudvalg, SF's retsordfører Karina Lorentzen, kalder det »fjollet,« at Bora Nika ikke kan få sit statsborgerskab.

»Det er noget pjat, at vi forholder folk muligheden for at få statsborgerskab på baggrund af situationer, hvor man kan sige, at det kunne være sket for alle danskere. Der er ingen tvivl om, at man skal overholde landets love, men dette er i småtingsafdelingen, og han har jo betalt sin bøde,« siger Karina Lorentzen til Berlingske.

Bøderne for trafikforseelser er de senere år blevet hævet - uden at der samtidig er blevet ændret i kravene til statsborgerskab.

»Det var aldrig meningen, at denne type forseelse skulle føre til, at man ikke kunne få sit statsborgerskab, når man ellers lever op til kravene. Så det skal vi have ændret,« siger Karina Lorentzen.

Hun håber, at justitsminister Mette Frederiksen (S) allerede inden jul vil sammenkalde partierne på Christiansborg til en diskussion af sagerne og sikre, at en mindre trafikforseelse ikke forhindrer folk i at blive danske statsborgere.

Også Konservative, Venstre, Enhedslisten og De Radikale har tidligere oplyst, at man ønsker at ændre reglerne, så mindre forseelser ikke fører til et nej, tak til dansk pas.

Tidligere har også en borger fra Horsens fået nej til dansk statsborgerskab, da han ved en fejl kom til at sætte ild til sin egen hæk med en ukrudtsbrænder. Det var et rent uheld, men han fik en bøde på 3000 kr. for brud på beredskabsloven.