Københavnsk frontalangreb på Aarhus-model

Det samarbejde, man ser i Aarhus mellem myndigheder og religiøse kræfter om radikaliserede unge, er en falliterklæring, lyder det fra socialdemokratisk profil fra København.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De aarhusianske politikere og myndigheder er naive, når de mener, at samarbejde med religiøse kræfter fra Grimhøj-moskeen er vejen frem i kampen for at nedbringe antallet af unge, der rejser til Syrien for at kæmpe.

Sådan lyder det fra Lars Aslan Rasmussen (S), der er socialordfører for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation. Han understreger, at de københavnske socialdemokrater aldrig kommer til at lægge stemmer til noget, der bare minder om den såkaldte Aarhus-model.

»Vi mener, at det er en falliterklæring,« siger Lars Aslan Rasmussen og siger om folk, der rejser fra Danmark til Syrien for at slås:

»For os at se er det mordere og krigsforbrydere«.

Aarhus-modellen, hvor politi, kommune og psykologer i samarbejde har nedbragt antallet af unge, der rejser til Syrien, nyder stor bevågenhed både i Danmark og internationalt. Indsatsen har ifølge politiet indtil videre standset strømmen af unge til Syrien og fået flere unge ud af radikalisering og på ret køl.

Lars Aslan Rasmussen mener, det er den helt forkerte vej at gå.

»Det vigtige for os er, at man bliver straffet, når man har været i Syrien - og det er ikke det, man gør i Aarhus. Det der med psykologhjælp, job og mentorordninger, når de kommer hjem - det har jeg ikke meget respekt for i forhold til, hvad de har lavet af forbrydelser.«

I København nedsætter man nu en ekspertgruppe med den anerkendte svenske terrorekspert Magnus Ranstorp i spidsen. Gruppen skal bekæmpe den stigende radikalisering af unge i hovedstaden.

Lars Aslan Rasmussen roser initiativet, men understreger, at yderligere samarbejde med religiøse kræfter ikke er løsningen.

»Mere samarbejde med typer som Islamisk Trossamfund og Grimhøj-moskeen kan jeg slet ikke se nogen idé i. Mange af de unge har brug for mindre religion og ikke mere religion,« siger den socialdemokratiske socialordfører.