Københavnsk bryllupsballade risikerer at svække de Radikale i hele Danmark – alligevel er de optimister

Det Radikale Venstres kommunalvalgkamp fik en usædvanlig skæv start med sagen om Anna Mee Allerslevs bryllupsreception i København. Partiet tror dog stadig på et godt valg, men København er den absolutte radikale højborg, og balladen i hovedstaden risikerer at smitte af i resten af landet, siger valgforsker

Mia Nyegaard har taget over som radikal spidskandidat i København, efter at Anna Mee Allerslev i oktober trak sig fra kommunalpolitik i byen. Men trods den tumulturiske start på valgkampen er Mia Nyegaard optimist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politisk var festen forbi, bare få måneder efter at Anna Mee Allerslev i august først var strøget op ad kirkegulvet og siden havde holdt bryllupsreception i rådhushallen på Københavns Rådhus.

Den radikale kommunalvalgkamp nåede kun lige akkurat at komme i omdrejninger, inden Anna Mee Allerslev i oktober trak sig som både beskæftigelses- og integrationsborgmester og spidskandidat for sit parti til kommunalvalget i København 21. november.

En række møgsager, blandt andet om Anna Mee Allerslevs gratis lån af den for almindelige københavnere 65.000 kroner dyre rådhussal, havde tæret på opbakningen til hende i det københavnske bagland. Men sagen risikerer, selv efter Allerslevs afgang, at forårsage sætningsrevner i den radikale højborg.

I København mønstrede Det Radikale Venstre med 11,2 procent af stemmerne større opbakning end i nogen anden kommune til kommunalvalget i 2013, og to meningsmålinger fra den seneste uge har vist, at partiet står til at gå op mod to-tre procentpoint tilbage sammenlignet med dengang.

Alligevel er Mia Nyegaard optimist. Hun er ny radikal spidskandidat i København og håber på at vinde samme opbakning som til det seneste valg. Ifølge Mia Nyegaard spørger almindelige borgere hende ikke længere til sagen om Anna Mee Allerslev.

»Det er rigtigt. Jeg tror faktisk, at journalister har spurgt mig mere end nogen andre,« siger Mia Nyegaard, der i langt højere grad, siger hun, bliver spurgt ind til socialt udsatte, hjemløshed og »at vi skal have en grøn og klimasikret by«.

Samme toner lyder fra de Radikales landsformand, Svend Thorhauge.

»Det er klart, at lige mens det stod på, var der mange spørgsmål på gaden, også i andre byer end København, men nu handler det om børn, unge og uddannelse og de lokalsamfund, som kommunalpolitikken har indflydelse på,« siger han.

De Radikales tumultariske københavnervalgkamp kan dog få national betydning. Det vurderer valgforsker Martin Vinæs Larsen fra statskundskabsinstituttet på Københavns Universitet.

»Vi ved, at hvis der er negativ omtale af partiet, er det noget, der går ud over partiet i alle kommuner. Det så vi også ved det seneste kommunalvalg, hvor der var meget negativ omtale af Lars Løkke Rasmussen (V) og GGGI-sagen, og analyser peger på, at det kostede Venstre et endnu bedre kommunalvalg,« siger Martin Vinæs Larsen og tilføjer, at »København er jo en stor kommune, og derfor får det enormt meget medieopmærksomhed«.

»Det havde nok fået lidt mindre opmærksomhed, hvis det var på rådhuset i Hvidovre, hun (Anna Mee Allerslev, red.) var blevet gift. På den måde er det kommet til at tegne partiets valgkamp,« siger han.

Radikale højborge udebliver på danmarkskortet

Det radikale danmarkskort er i forvejen ikke rig på højborge. Hvor de Konservative har flere stærke bastioner i københavnsområdet, Socialdemokratiet på den københavnske vestegn og Venstre i Vestjylland, er de Radikale aldrig  blevet et stort, kommunalt parti, siger Martin Vinæs Larsen.

»Deres vælgere er meget geografisk spredt. Det er først for nylig, at de Radikale er blevet et rigtigt byparti,« siger han og forklarer det med, at de Radikale i dag har en profil, som er meget kosmopolitisk.

»Den dér gamle husmandsfraktion er ikke lige så stor. Der var en del i de Radikale med landlig tilknytning, men mange af dem stemmer nu på Liberal Alliance,« tilføjer valgforskeren.

De Radikale har i dag borgmesterposten i Rebild Kommune og en ressortborgmesterpost i København, mens gamle højborge som Skive og Holbæk er faldet i de senere årtier. I Holbæk fik partiet med otte procent af stemmerne til kommunalvalget i 2013 et godt resultat sammenlignet med andre kommuner, men til sammenligning kunne partiet til kommunalvalget i 2005 vinde både borgmesterkæde og 17,4 procent opbakning samme sted.

Ifølge statskundskabslektor Flemming Juul Christiansen fra Roskilde Universitet er de Radikale et parti, »som i de senere årtier især er blevet urbant og har mistet opbakning uden for byerne«. Alligevel knytter landsformand Svend Thorhauge i dag store forventninger til netop Holbæk, hvor den radikale Emrah Tuncer jagter borgmesterposten.

»Selvfølgelig ville vi gerne have 17,4 procent,« siger Svend Thorhauge: »Men vi kan bare se, at den gode Emrah, som kæmper i Holbæk, gør et vældigt godt stykke arbejde og er en helt reel borgmesterkandidat.«

Svend Thorhauge ser ligeledes optimistisk på jyske Rebild Kommune, hvor Leon Sebbelin er borgmester. Nordjyske Stiftstidende bragte ellers i forrige uge en meningsmåling, der viste, at kun 21 procent af Rebild-borgerne foretrak fire år mere med den nuværende borgmester. I de ni andre nordjyske kommuner i meningsmålingen svarede flere end 21 procent ja til at tage fire år mere med deres nuværende borgmester.

»Jeg synes da egentlig ikke, det er en dårlig måling,« siger Svend Thorhauge og hæfter sig ved, at de Radikale i forvejen ikke er blandt kommunens største partier, og partiet på landsplan høster omkring seks procent opbakning i målingerne:

»Hvis den gode Leon kan hente 21 procent af stemmerne hjem i Rebild, tager jeg altså en borgmesterstang med til ham.«