Københavns Kommune: Frigiv nu den hash

Rockerne pusher i dag ligeså meget hash på Christiania, som før politiet satte ind i 2004, erkender politiet selv. Kom nu i gang med at frigive hashen, lyder det fra Københavns Borgerrepræsentation.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er på tide at afkriminalisere hashhandlen i Danmark og fjerne milliard-indtægtskilden for rockerne. Det mener et flertal i Københavns Kommune, og det har de sådan set ment længe.

- Ikke alene har man spildt otte år på en nytteløs politik på Christiansborg. Man har også været med til i den grad at forgylde kriminelle rockere, så de kunne få mulighed for at handle med våben og kvinder. Det er dybt problematisk, siger Socialdemokraternes socialordfører i borgerrepræsentationen, Lars Aslan Rasmussen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Udmeldingen kommer, efter at Københavns Politi i dagens Berlingske selv erkender, at slaget på Christiania er tabt.

- Vi kunne bruge 500 politifolk på narkoområdet og stadig ikke få bugt med hashen. Det er en utopi at tro, at hashsalget kan udryddes, siger politikommissær og sektionsleder ved afdelingen for organiseret kriminalitet, Steffen Th. Steffensen, til Berlingske.

Et stort politisk flertal i Københavns Borgerrepræsentation vil indføre en forsøgsordning med lovlig hashhandel i statskontrollerede hashbutikker i hovedstaden. Men så sent som i maj i år fik kommunen endnu et afslag fra justitsministeren.

- Vi bliver nødt til endnu en gang at rejse det her forslag - både for at forhindre, at de folk, der havner i et hashmisbrug, ikke overlades til pushere, men også for at tage en væsentlig indtægtskilde væk fra rockerne, nemlig omkring halvanden milliard kroner om året, siger Lars Aslan.

Ifølge Københavns Politi sælges der hash for op imod en halv milliard kroner bare på Christiania.

- Det er vores klare indtryk, at Hells Angels finansierer en stor del af deres virksomhed med hashhandlen på Pusher Street, siger chef for politiets afdeling for organiseret kriminalitet, Lau Thygesen, til Berlingske.

Og netop derfor er det bare med at komme i gang med forsøget, mener Lars Aslan, der også mener, at det vil forbedre den generelle sikkerhed i de københavnske gader.

- Politiindsatsen på Christiania har fået en bandekonflikt til at eksplodere i København med hashhandlen som omdrejningspunkt. Vi har oplevet de værste skyderier i København siden Anden Verdenskrig, og det er der åbenbart nogen, der ikke kan eller vil se, siger Lars Aslan Rasmussen med henvisning til det flertal på Christiansborg, som ikke vil frigive hashen.

I ungdomspartierne er man dog klar til at gå lige så langt som Københavns Kommune. Her er Venstres Ungdom og Radikal Ungdom enige med Enhedslisten om at bakke op om en legalisering.

- Folketinget bliver nødt til at indse, at man ikke kan forbyde og straffe sig ud af alle problemer. Ved at bevare et forbud sørger vi for, at indtægterne bliver brugt til at finansiere bande- og rockerkriminalitet. siger formand for Venstres Ungdom, Morten Dahlin.

Den radikale ungdomsformand er enig:

- Når der omsættes for en milliard kroner om året, er det ikke underligt, at rockerne holder fast i området med næb og klør. Det bedste, vi kan gøre, er at trække tæppet væk under banderne ved at legalisere hashhandel, siger Ditte Søndergaard.