Københavnerne slår alle rekorder: »Godt gået KBH!«

Da stemmeprocenten løb ind fra Københavns Kommune, var det med et krystalklart budskab: København har slået nye rekorder. I Hovedstaden har historisk mange vælgere strømmet til stemmeurnerne ved europaparlamentsvalget.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

298.572 mennesker – eller 69,9 procent af de stemmeberettigede københavnere – satte kursen mod stemmeboksen.

Samtidig satte de en ny rekord for valgdeltagelsen til europaparlamentsvalget og stemplede som den første danske kommune ind i det, der ifølge eksperter kan tegne til at blive et historisk valg.

Til sammenligning var den københavnske stemmeprocent ved forrige EP-valg på 56,3 procent. Det leder også Københavns Kommune frem til en cadeux:

»Godt gået Kbh!«

Flere eksperter har ellers peget på, at valgdebatten ville drukne i det kommende folketingsvalg. Det skulle resulterer i, lyder argumentet, at valget i bedste fald ville ende med samme valgdeltagelse, som man havde set i 2014. Dengang havde på 56,3 procent af de stemmeberettiget været sat et kryds på stemmesedlen.

Den usædvanlige valgdeltagelse fik også tidligere på dagen Kasper Møller Hansen, som er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, til at komme med en umiddelbart på baggruind af de første prognoser foretaget af nyhedsbureauet Ritzau.

»Det lader til, at nogle tænker: To tredjedele inde i valgkampen skal vi også lige have dette kryds med. Men jeg er stadig meget overrasket over, hvor vi står,« sagde han.