København sikres bycykler i otte år

Københavns politikere har sat 40 millioner kroner af til bycykler de næste otte år. Den nye ordning skal dog evalueres først.

Bycykler i KBH. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE

En gratis tohjulet cykel bliver efter al sandsynlig et fast syn i København de kommende otte år.

Torsdag aften satte Københavns politikere 40 millioner kroner af til en plan om 1.700 bycykler, der skal spredes ud over København og Frederiksberg.

Inden pengene bliver brugt på cykeldæk og -fælge skal det nuværende system dog evalueres i 2014, lyder det i budgetaftalen, der blev indgået af Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

»Det nye system sikrer en god sammenhæng med den kollektive transport, og netop den kobling har vist sit værd i mange andre storbyer verden over. Derfor er jeg også helt sikker på, at det nok skal bestå testen her i en af verdens bedste cykelbyer,« siger Københavns teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF), i en pressemeddelelse.

Ud over Københavns Kommune kommer der også penge med til projektet fra DSB og Frederiksberg Kommune. De to parter finansierer 1.000 af de 1.700 bycykler, mens København spytter penge i kassen til de sidste cirka omkring 700 cykler.

I august blev en ny og opgraderet version af bycyklen lanceret med blandt andet el-motor og GPS-system. Det er det system, som politikerne til sommer næste år skal tage stilling til. Københavns Kommune havde i første omgang finansieret bycyklerne det første år og lagt op til efterfølgende at finde penge ved budgetforhandlinger.

Pengene til bycyklerne i næste års budget er en del af en større pakke på 154 millioner kroner, som skal gå til bedre forhold for de københavnske cyklister. Der kommer blandt andet bedre og bredere cykelstier på H. C. Andersens Boulevard og en ny cykelsti under Knippelsbro.