Klimaminister misfornøjet med høje CO2-reduktionsmål

Det bliver en stor opgave for Danmark, hvis mål om CO2-reduktion på 39 procent skal gennemføres.

RB PLUS Minister åbner for privatisering af vand- - ARKIVFOTO 2015 af Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt- - Se RB 16/8 2016 14.01. Minister åbner for privatisering af vandMinisteren for energi, forsyning og klima kræver en effektivisering af forsyningssektoren og er åben for privatisering. Brancheforeningerne er alarmerede. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Luxembourg. Danmark er blevet tildelt det næsthøjeste CO2-reduktionsmål af EU-Kommissionen, og det synes energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er en stor mundfuld.

- Jeg så gerne, at det var mindre. Vi har i forvejen gjort rigtig meget i forhold til at reducere C02-udledninger, siger han.

Målet omfatter sektorer, der ikke er kvoteomfattede, men nationalt reguleret. Det gælder transport, landbrug og individuel opvarmning.

Den danske klimaminister har mandag været til rådsmøde i Luxembourg med resten af EU's klimaministre for at diskutere kommissionens såkaldte byrdefordelingsforslag.

Klimaaftalen fra Paris skal implementeres, og i den forbindelse foreslår kommissionen, at de rigeste medlemslande skal reducere mest.

Men ifølge Lars Christian Lilleholt bliver det en svær opgave, fordi Danmark allerede er langt i den grønne omstilling.

- Derfor bliver det relativt dyrt, for vi har allerede høstet de lavthængende frugter, siger han.

Det er der andre EU-lande, der ikke har, påpeger han.

- Der er en række lande, som ikke er på samme niveau som os, og her kan man opnå større reduktioner for et lavere beløb, siger han.

Det er endnu ikke aftalt eller sikkert, at Danmark ender med kommissionens fremlagte mål.

Det skal ministrene til at forhandle nu, og det kan tage år at nå til enighed. Men der kommer en aftale, understreger Lars Christian Lilleholt.

- Vi skal nå en aftale. Nu kommer der så en forhandling og en diskussion mellem landene om, hvor stor en del af kagen hvert enkelt land skal påtage sig, siger han.

 

/ritzau/