Klima-Connie efterlader tom kommissærstol

Jean-Claude Junckers kommissærkabale blev lagt på en måde, så Connie Hedegaards klimakommissærpost bliver nedlagt. Margrethe Auken langer hårdt ud efter kommissionsformanden.

Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En katastrofal brøler eller en naturlig konsekvens af den politik, der bliver ført i EU?

Meningerne er delte om, hvorvidt det er en god idé at nedlægge Connie Hedegaards stilling som klimakommissær for at lægge klimaområdet sammen med energiområdet hos den spanske kommissær Miguel Arias Canete.

SFs europaparlamentariker, Margrethe Auken (SF), er ikke glad.

»Jean-Claude Juncker er startet med at begå en brøler af dimensioner. Vi står over for at skulle vedtage en global klimaaftale i Paris til næste år, men manden (Miguel Arias Canete, red.), der nu skal forhandle på vegne af hele EU, har både rødder og fingre i olieindustrien. Det er dybt pinligt,« lyder bredsiden fra Margrethe Auken i en pressemeddelelse.

Anders Vistisen (DF), der europaparlamentariker for Dansk Folkeparti, ser Jean-Claude Junckers valg som et tegn på, at Connie Hedegaard er kommet til kort over for en opgave, der har fyldt mest i EU, nemlig kampen for at komme ud af den økonomiske krise.

»Man kan ikke både redde klimaet og samtidig have benhård fokus på konkurrence, som man har i Bruxelles i de her år,« siger Anders Vistisen og fortsætter:

»Det kan man godt begræde, men de hårde forhold hernede er, at vækst, arbejdspladser og konkurrenceevne over for USA og Kina er meget vigtigere, end hvor meget CO2, der bliver udledt.«

Anders Vistisen ærgrer sig over, at Danmark har satset så hårdt på grøn omstilling i håbet om at opnå en konkurrencefordel i forhold til de øvrige EU-lande.

»Mens de andre har fået bedre konkurrenceevne, så har vi bare fået højere energiafgifter, og lige nu ser det ud som om, at det er en strategi, der taber på europæisk plan,« siger Anders Vistisen.

Hovedpersonen selv siger til TV 2 News, at den spanske energi- og klimakommissær vil få rigtig travlt, når han også skal tage sig af klimaet. Men hun håber, at Miguel Arias Canete, der kommer fra en spansk ministerpost, også vil skele til klimaet i sit nye arbejde.

»Der vil forhåbentlig være en spansk miljøminister, der også vil kæmpe for klimaet,« siger Connie Hedegaard.

Margrethe Auken tvivler.

»Miguel Arias Canete var landbrugs- og fiskeriminister i 2002, da Spanien blev ramt af sin værste oliekatastrofe med olietankeren Prestiges forlis vest for den spanske kyst. Her gjorde han dog alt for at bagatellisere omfanget af skaderne. EU har brug for en klimakommissær, der tør se problemerne i øjnene og tage affære,« siger hun.

Det nye hold kommissærer træder til 1. november.