KL vil rydde op i overenskomsterne

Færre og bredere overenskomster for kommunalt ansatte er et af hovedkravene, når KL sætter sig ved forhandlingsbordet med fagforbund og organisationer.

Læs mere
Fold sammen

Pædagogmedhjælperen i børnehaven har en overenskomst. For rengøringsassistenten gælder en anden overenskomst. Og kokken i køkkenet er på en helt tredje en af slagsen.

Der er for mange overenskomster i den kommunale sektor, og de forvirrer. Sådan lyder et af hovedbudskaberne fra Kommunernes Landsforening, KL, som vil have ryddet op i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, der blev skudt i gang mandag.

»Vi har i dag over 100 overenskomster på det kommunale område, og det er altså rigtig mange, som skal administreres af vores ledere ude i dagligdagen. Hvis man sammenligner med det private område, må man konkludere, at det er for mange, og det skal vi have slanket,« siger Michael Ziegler (K), der er hovedforhandler og formand for KLs Løn- og Personaleudvalg.

Sammen med kravet om færre overenskomster ønsker kommunerne også mere ensartede og smidigere arbejdsregler, især for ansatte, der arbejder på døgnbemandede arbejdspladser.

»Det burde være indlysende, at medarbejdere på den samme arbejdsplads skal arbejde efter samme regler, men sådan er det ikke i dag. Det handler om at få ens arbejdstidsregler, fordi reglerne forhindrer os i at være mere effektive og yde den bedst mulige service til borgerne,« siger næstformanden for KLs Løn- og Personaleudvalg, Steen Christiansen (S).

På den anden side af forhandlingsbordet, hos fagforbundet FOA, stiller formand Dennis Kristensen også krav til kvaliteten af velfærdsydelserne og servicen i kommunerne. Han kræver blandt andet, at ufaglærte og lavtuddannede bliver videreuddannet, så deres kompetencer følger det stigende krav til kvaliteten.

»Man skal have sikkerhed for, at man har de rigtige kvalifikationer og kompetencer og dermed også den rigtige uddannelse,« siger Dennis Kristensen, der tror på, at mere uddannelse vil give et kvalitetsløft i kommunernes velfærd.

Netop mere uddannelse sikres ifølge Michael Ziegler gennem KLs krav om forenklede overenskomster:

»Når vi taler om, at der er for mange overenskomster på nogle områder, så gælder det især for de ufaglærte og de kortuddannede medarbejdere. Vi tror på, at en forenklet overenskomststruktur kan være med til at give incitamenter til uddannelse. Og det at uddanne sig er i virkeligheden den sikre vej til tryghed på arbejdsmarkedet,« fastslår han.

De færre, men bredere overenskomster vil ifølge KLs hovedforhandlere betyde, at medarbejdere i kommunerne kan arbejde mere tværfagligt, som er et voksende krav.

»Vi har brug for aftaler, som understøtter det stigende behov for omstillinger og tværfagligt samarbejde, og overenskomsterne må ikke være en barriere for, at den udvikling kan finde sted,« siger Michael Ziegler, som tror på, at forhandlingsparterne ved denne omgang overenskomstforhandlinger kan nå til enighed:

»Vi har nogle ting, som er vigtige for os, og som er vigtige ude i kommunerne. Men vi har også en forventning om, at vi kan løse tingene ved forhandlingsbordet«

KL skal julen over gennemlæse de krav, de mandag har modtaget fra lønmodtagernes repræsentanter. Overenskomstforhandlingerne forventes afsluttet i februar 2015.