KL: Regeringen må ikke glemme den borgernære velfærd

Kommunerne har formået at gennemføre en omfattende effektivisering og genoprette økonomien, men regeringen er nødt til at afsætte råderum til den borgernære velfærd, mener KL-formand Martin Damm.

Læs mere
Fold sammen

Kommunalreformen har været en åbenlys succes, og kommunerne har i højeste grad leveret varen, når det kommer til at effektivisere og udvikle kursen i landets kommuner.

Sådan siger formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm (V), i sin åbningstale til Kommunaløkonomisk Forum, der torsdag og fredag afholdes i Aalborg.

»Man kan ikke komme uden om, at det er kommunerne, der har gjort kommunalreformen til en succes. Vi har løftet det faglige niveau. Og vi har tænkt nyt og effektiviseret i historisk omfang. Vores politiske initiativer har lagt en ny kurs,« siger Martin Damm fra talerpodiet.

KL-formanden peger på genopretningen af økonomien som et eksempel på succesen. Landets kommuner har reduceret serviceudgifterne med 12 milliarder kroner siden 2009.

»Det har krævet hårde beslutninger, men det viser, at vi har formået at udnytte de muligheder, som kommunalreformen gav os for at omstille velfærden og øge effektiviteten,« påpeger Martin Damm.

Det er ikke kun kommunalpolitikerne, der er samlet i Aalborg Kongres og Kultur Center i disse dage. Flere ministre og fremtrædende politikere på Christiansborg er blevet inviteret for at diskutere kommunernes økonomi.

En af de store udfordringer i kommunalbudgettet er prioriteringen af de offentlige udgiftskroner. Martin Damm mener, at retorikken på Christiansborg især handler om flere penge til sygehusene og flere penge til den statslige uddannelsessektor. Dermed kommer den borgernære velfærd, som kommunerne er ansvarlige for, til at blive kraftigt nedprioriteret, siger KLs formand:

»Når den samlede ramme om fordelingen mellem stat, regioner og kommuner ligger så fast i de kommende år, så er det ikke svært at gennemskue, hvem der bliver efterladt som sorteper. Det gør kommunerne,« siger Martin Damm og fortsætter:

»Hvis der skal bruges flere penge til sygehuse, gymnasier og universiteter, så er nulvækst ikke engang et realistisk scenario for kommunerne, og vi kommer til at skulle skære dramatisk i udgifterne. Og når man ser på, hvilke opgaver kommunerne har ansvaret for, og hvordan kommunerne forvalter økonomien, så forstår man det ikke rigtig. Kommunerne har ansvaret for al den borgernære velfærd.«

Kommunalreformen - eller strukturreformen - trådte i kraft 1. januar 2007. Her blev adskillige kommuner sammenlagt, så antallet endte på 98, mens de 13 amter blev erstattet af fem regioner.