KL: Offerfond anerkender svigtet børn mere end retssager

Misbrugte børn bør ikke trækkes gennem lange retssager. En offerfond vil give mere anerkendelse, lyder det.

København: Det er en stor, lang, tung og offentlig proces at rejse en retssag, og ofte ender det med en lille erstatning. Og det er urimeligt.

Sådan lyder det fra Thomas Adelskov (S), formand for Kommunernes Landsforenings Social- og Sundhedsudvalg i forbindelse med, at foreningen har foreslået en offerfond, der skal udbetale erstatninger til misbrugte børn og samtidig erstatte søgsmål mod kommunerne.

- En offerfond betyder, at vi som samfund anerkender, at der har været et svigt. Vi synes ikke, at det er rimeligt, at man skal bruge mange økonomiske ressourcer på en retssag.

- Hvis man så stadig ønsker at placere et ansvar, så kan man jo godt rejse en retssag. Men anerkendelsen bør man tackle et andet sted i retssystemet, siger Thomas Adelskov.

Men en offerfond er ikke løsningen, mener socialminister Karen Ellemann (V) over for Jyllands-Posten. I stedet bør man ændre på forældelsesfristerne, lyder det. Så kan kommunerne nemlig ikke afvise en sag med henvisning til, at den er forældet.

Den nuværende frist i civile sager er på tre år, men ifølge regeringen bør forældelsestidspunktet først træde i kraft ved det 21. år og først løbe ud efter yderligere 15 år.

Og det er fint at ændre på fristerne, da de ofte kan være urimelige, mener Thomas Adelskov. Men det ændrer ikke på, at en offerfond er en god idé.

- Det er væsentligt mere anerkendende over for de her ofre, at vi som samfund anerkender et svigt og udbetaler erstatning til ofrene gennem en offerfond.

/ritzau/