KL forventer plads i regeringens Farum-udvalg

Der skal særligt fokus på forebyggelse for at forhindre Brixtofte-typer, mener Kommunernes Landsforening, efter Farum-Kommissionen har afleveret sin rapport.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som konsekvens af Farum-Kommissionens rapport vil regeringen nedsætte et udvalg, der skal se nærmere på kommissionens anbefaling af, at det skal være nemmere at komme af med borgmestre, der svindler.

Udvalget er endnu ikke nedsat, men Kommunernes Landsforening (KL) forventer at få en plads.

- Vi ved endnu ikke, om regeringen vil invitere os til at sidde med i udvalgsarbejdet, men det antager jeg. Jeg har svært ved at forestille mig, at vi ikke skulle være en del af det arbejde, og vi vil deltage positivt i det, siger Karsten Thystrup, kontorchef i KL.

Regeringen fremhæver selv to af kommissionens anbefalinger. Ud over tydeligere regler for, hvornår en borgmester kan suspenderes, anbefaler kommissionen, at man bør indføre mere ufravigelige frister for, hvornår dagsordener og bilag skal sendes til kommunalbestyrelsen forud for bestyrelsesmøder.

Særligt det sidste giver god mening, mener KL.

- I forhold til de to anbefalinger er den ene nok mere relevant end den anden i forhold til at forebygge den slags problemer, som vi har set i Farum, siger Karsten Thystrup.

- Regler, der handler om at klæde politikere bedre på i forhold til beslutningsprocesser, er et bedre forebyggende redskab end en regulering af, hvordan man kan suspendere en borgmester. Men lad os nu se tankerne foldet ud i udvalgsarbejdet, siger han.

Farum-Kommissionen afleverede torsdag sin 12.000 sider lange rapport om begivenhedsforløbet i Farum Kommune, mens Peter Brixtofte var borgmester. Det har taget 10 år og kostet knap 60 millioner kroner at færdiggøre arbejdet, som justitsminister Morten Bødskov (S) har kaldt »nødvendigt.«